Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Grčka: Usvojene nove mere reformi, na ulicama neredi i hapšenja

Protesti u Atini Foto: blogfactory.co.uk

Grčka: Usvojene nove mere reformi, na ulicama neredi i hapšenja

Uporedo sa usvajanjem mera na ulicama su buknuli protesti u kojima je najmanje devet ljudi uhapšeno.

Svet
Izvor: Tanjug

Poslanici grčkog parlamenta, uprkos masovnom protivljenju građana, usvojili su sinoć kontraverzne vladine reforme penzionog i poreskog sistema, što je bio zahtev EU i MMF uoči sastanka kreditora Evrozone u Briselu.

Zakon o reformama usvojen je "tankom" parlamentarnom većinom koalicije predvođene Sirizom, a Atina se nada da će najnovije reforme ubediti kreditore da odblokiraju isplatu dalje pomoći Grčkoj.

AP navodi da su 153 poslanika iz koalicije Siriza-Nezavisni Grci bila "za", dok su sve opozicione partije u parlamentu od 300 mesta bile protiv.

Grčki premijer Aleksis Cipras poručio je u parlamentu pre glasanja da će Grčku vratiti na noge po svaku cenu.

Glavna opoziciona Nova demokratija je, kao što se i očekivalo, bila protiv mera štednje, prenela je agencija AFP.

Istovremeno, na ulicama Atine su besneli protesti i sukobi demonstranata i policije.

Policija je saopštila da je najmanje devet osoba privedeno - šest u kvartu Egzarhija, a troje oko Trga Sintagma, prenela je agencija ANA.

Protesti na ulicama Atine Foto: blogfactory.co.uk

U kvartu Egzarhija grupa demonstranata postavila je barikade od zapaljenih kontejnera, a policiju je zasipala zapaljivim bombama i drugim predmetima.

Policija je uzvratila šok bombama i suzavcem.

Nakon ovog incidenta smanjio se broj demonstranata, navodi grčka agencija.

Grčka policija je bacila suzavac i na demonstrante koji su se okupili ispred zgrade parlamenta.

Neki od demonstranta su uspeli da se popnu uz stepenice zgrade parlamenta pre nego što su bacili "molotvljeve koktele", navela je agencija AP.

Ostali demonstranti, oko 10.000, mirno su protestovali, noseći transparente na Trgu Sintagma.

Grčka agencija ANA izveštava da je u Atini održan i protestni koncert i da su ulice oko zgrade parlamenta i trga bile zatvorene.

Protest je održan i u Solunu gde se, prema navodima agencija, okupilo 8.000 ljudi.

Marš je ispred parlamenta u Atini održan i u subotu, a organizovao ga je sindikat povezan sa Grčkom komunističkom partijom, prenosi AP.

Najveći grčki sindikat radnika iz privatnog sektora GSEE saopštio je da su reforme, koje je usvojio parlament, "poslednji ekser na kovčegu" za radnike i penzionere koji su podneli dovoljnu žrtvu posle šest godina štednje.

"Pokušavaju da dokažu evrogrupi da su dobri učenici, a sa druge strane uništavaju grčki sistem socijalne zaštite", izjavio je jedan od predstavnika sindikata, aludirajući na današnji sastanak ministara finansija evrozone.

Isplata tranše od oko pet milijardi evra kasni, nakon što su pregovori između grčkih vlasti i međunarodnih kreditora doživeli krah zbog tempa sprovođenja reformi u Grčkoj.

Prema reformama, porez na korporativne dividende bi skočio na 15 sa 10 odsto, došlo bi do povećanja poreza na dobit za one koji dobro zarađuju, kao i do ozbiljnog skoka takozvanog "solidarnog poreza" koji direktno ide u državnu kasu.

Novim zakonom je predviđeno i uvođenje nacionalne penzije od 384 evra mesečno posle 20 godina radnog staža, ukidanje benefita za siromašne penzionere (EKAS) i ponovno obračunavanje penzija.

Grčkoj su potrebna sredstva iz paketa pomoći kako bi otplatila kredite Međunarodnom monetarnom fondu i kako bi vratila dug po osnovu obveznica Evropske centralne banke, koje joj u julu dospevaju na naplatu, navodi Rojters.