Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Gruško: Moskva računa na ozbiljan dijalog sa NATO

Foto: www.ibtimes.com

Gruško: Moskva računa na ozbiljan dijalog sa NATO

Moskva očekuje ozbiljan dijalog u vezi sa povećanim aktivnostima NATO duž ruske granice.

Svet
Izvor: Sputnjik

Moskva na sastanku Saveta Rusija-NATO 13. jula računa na ozbiljan dijalog izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u NATO Aleksandar Gruško.

„Danas su se završile konsultacije u vezi sa održavanjem redovnog zasedanja Saveta Rusija-NATO. Ono će se održati 13. jula, a najveća pažnja biće usmerena na vojnu bezbednost u svetlu onih odluka koje se pripremaju za samit NATO u Varšavi. Računamo na iskren i ozbiljan razgovor, a posebno o pitanjima koja se odnose na pojačane aktivnosti NATO duž ruske granice i njegov uticaj na bezbednost i stabilnost u Evropi uopšte i pojedinim njenim regionima. Osim toga, nastavićemo na prethodnom sastanku započetu razmenu mišljenja o situaciji u Ukrajini i Avganistanu“, izjavio je Gruško, prenosi Sputnjik.

Rusija će kao odgovor na pojačavanje pomorskih snaga NATO u Crnom moru učiniti sve da balans snaga u regionu ne bude narušen, izjavio je Gruško.

„To se tiče vazdušne komponente, pomorskih i svih ostalih sredstva koja budu neophodna“, precizirao je on.

Gruško je naglasio da se Rusija oduvek zalagala da Crno more ostane region saradnje.

„Sada smo veoma zabrinuti zbog prisustva neregionalnih sila, a posebno pomorskih snaga SAD, koje sada redovno plove u Crnom moru“, rekao je stalni predstavnik.

„Nude nam agresivni program koji nas uopšte ne zanima. U NATO moraju da shvate da će sa vojne tačke gledišta sve ove mere imati samo suprotan efekat, jer svi razumni ljudi (naročito u vojsci) shvataju da ćemo mi sigurno dati vojno-tehnički odgovor. Mi ćemo preduzeti sve što je potrebno da bismo obezbedili našu odbranu“, naglasio je Gruško.