Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hamond razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom

Foto: Tanjug

Hamond razmatra sporazum o slobodnoj trgovini s Kinom

Britanski ministar finansija Filip Hamond upozorio je da će Bregzit baciti "senku" na svetsku ekonomiju, kao i da razmatra sporazum o slobodnoj trgovini između Velike Britanije i Kine.

Svet
Izvor: Tanjug

Hamond je u izjavi za Skaj televiziju, na marginama samita Grupe 20 (G20) vodećih svetskih privreda u gradu Čengdu u Kini, naveo da glasanje za izlazak Britanije iz EU "nije samo senka sa kojom se suočava svetska ekonomija", već da će "neizvesnost u vezi sa ishodom tog procesa visiti nad perspektivama globalne privrede možda i nekoliko godina".

"U isto vreme otvaraju nam se vrlo uzbudljive mogućnosti sa Kinom, sa Australijom, sa Indijom, i mnogim drugim zemljama", nakon što Britanija istupi iz EU, rekao je on, a prenosi agencija Frans pres.

Na pitanje novinara britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si da li može da zamisli slobodnu trgovinu s Kinom, odgovorio je: "Definitivno mogu da zamislim takvu stvar".

"Mi već imamo strateško partnerstvo s Kinom... Kada izađemo iz EU nemam sumnje da ćemo na obe strane želeti da učvrstimo taj odnos kroz jaču strukturu na bilateralnoj osnovi", dodao je Hamond.

Ministri finansija G20 su na samitu održanom minulog vikenda, istakli da je glasanje za Bregzit pojačalo rizike za svetsku ekonomiju i obećali da će koristiti "sva politička sredstva" za podsticanje rasta.

Kineski predsednik Sji Đinping je izjavio pre referenduma da se nada da će Britanija ostati u 28-članoj Uniji kako bi unapređivala "produbljivanje razvoja odnosa Kine i EU".

Viši rukovodioci iz pojedinih najvećih britanskih kompanija iz sektora finansijskih usluga, uključujuci HSBC, Virdžin Mani, Londonsku berzu i Standard Lajf, putovali su sa Hamondom na ovaj skup.

Britanska premijerka Tereza Mej je takođe telefonom razgovarala sa premijerom Australije Malkolmom Turnbulom ranije ovog meseca o trgovinskom sporazumu sa tom zemljom.

Pored toga, kako podseća francuska agencija, visoki zvaničnik britanskog Forin Ofisa, Alok Šarma, bio je prošlog ponedeljka u Indiji u svojoj prvoj poseti od kada je imenovan.

"Britanija je otvorena za poslovanje i napredovanje na svetskoj sceni. Želimo što je moguće snažnije odnose sa Indijom", kazao je Šarma.