Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
HAOS U BRAZILU, suzavcem na pristalice Rusefove (VIDEO)

Dilma Rusef/ Foto: YT printscreen

HAOS U BRAZILU, suzavcem na pristalice Rusefove (VIDEO)

Neredi u Sao Paulu počeli su tokom okupljanja u znak podrške Dilmi Rusef, kojoj preti trajno uklanjanje sa mesta predsednice države, a policija je protiv demonstranata koristila suzavac.

Svet
Izvor: Sputnjik

Dve grupe koje pozivaju ljude na proteste okupile su se u glavnoj ulici grada. Demonstranti su nosili transparente na kojima su izražavali protest protiv potpredsednika Mišela Temera.

Demonstranti su postavili barikade protiv policije. Protesti u znak podrške Rusefovoj su organizovani u još nekoliko brazilskih gradova, uključujući prestonicu Braziliju, gde Senat već četvrti dan zaseda o njenoj smeni.

Proces protiv Rusefove, koji je počeo pre godinu dana i koji je doveo do njene privremene suspenzije, bio je veoma složen i konfuzan. Razlog za njega su sumnje u umešanost Rusefove u poreske malverzacije i korišćenje javnih sredstava za finansiranje njenog ponovnog izbora.

Rusefova (68) je pokretanje procedure njenog smenjivanja ponovo nazvala „pučem koji su organizovali njeni politički neprijatelji“.

Brazilski Senat je u maju suspendovao Rusefovu, prvu ženu na mestu predsednika Brazila, zbog nezakonitih knjigovodstvenih radnji kao i malverzacija sa budžetom.