Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Haški sud presudio da Kina nema prava u Južnom kineskom moru

YT Printscreen

Haški sud presudio da Kina nema prava u Južnom kineskom moru

Iako Peking tvrdi da ima suverenitet nad 90 odsto teritorija u Južnom kineskom moru, sud u Hagu doneo odluku da Kina nema nikakvu pravnu osnovu za polaganje istorijskih prava

Svet
Izvor: Agencije

Kina nema pravnu osnovu za polaganje "istorijskih prava" na ostrva u Južnom Kineskom moru, zaključio je danas Stalni arbitražni sud (PCA) u Hagu, u presudi o sporu između Filipina i Kine u vezi sa teritorijalnim pravima u Južnom kineskom moru, javlja AFP.

- Trubunal je zaključio da ne postoji pravna osnova da Kina polaže istorijska prava na morske oblasti u okviru takozvane "linije devet crtica" - saopštio je sud.

Presuda je doneta u slučaju koji su pokrenuli Filipini osporivši poziciju Kine, koja svoje zahteve zasniva na nejasno defininisanoj "liniji devet crtica" nađenoj na kineskoj mapi iz 1940-ih godina, dok Filipini i drugi njeni susedi osporavaju te tvrdnje.

Kineska agencija Sinhua javila je, posle objavljivanja presude, da Kina ne prihvata i ne priznaje odluku suda u Hagu, dok su Filipini pozdravili odluku suda i pozvali na uzdržanost u reagovanju na sudsku odluku.

Peking je izneo niz osuda uoči presude međunarodnog tribunala o Južnom kineskom moru, gde Kina polaže široka teritorijalna prava. Tokom višemesečnog sudskog procesa, Peking je pokušavao da diskredituje sud koji uživa podršku UN, za koji tvrdi da nema jurisdikciju u sporu u koji je uključeno nekoliko zemalja.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad skoro svim strateški ključnim vodama u ovom moru, dok istovremeno teritorijalna prava na vode Južnokineskog mora polažu i njeni susedi u Jugoistočnoj Aziji.

Da bi ojačao svoju poziciju, Peking je brzo pretvorio grebene u veštačka ostrva na koja mogu da sleću vojni avioni, a prošle nedelje je održao i vojnu vežbu između Paracelskih ostrva i južnog kineskog ostrva Hajnan.

Komentatori kažu da je sporna teritorija, koja obuhvata tri miliona kvadratnih kilometara vodene površine, potencijalo žarište regionalnog sukoba.