Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hilari Klinton odbila finalnu debatu sa Sandersom

Foto: hillaryspeeches

Hilari Klinton odbila finalnu debatu sa Sandersom

Vodeći pretendent na demokratsku nominaciju za predsedničkog kandidata na izborima u SAD Hilari Klinton odbila je poziv da učestvuje u završnoj debati u Kaliforniji sa protivnikom Bernijem Sandersom.

Svet
Izvor: Tanjug

"Odbili smo poziv kanala Foks Njuz za učešće u debati u Kaliforniji", saopštila je juče portparolka Klintonove Dženifer Palmijeri, dodavši da će se ona umesto toga usredsrediti na kampanju protiv protivnika iz redova Republikanaca, Donalda Trampa, prenosi danas AFP.

Palmijeri je izrazila uverenje da je za Hilari Klinton najkorisnije da se direktno susreće sa glasačima širom Kalifornije i priprema se za generalnu predizbornu kampanju u novembru.

Sanders je, s druge strane, u sredu pristao da učestvuje u debati u Kaliforniji, gde će 7. juna biti održani potencijalno presudni unutrastranački izbori, kao i u još pet američkih država.

Senator iz Vermonta koji naginje ka levici juče je odgovorio na odluku Klintonove izrazivši "razočaranje, ali ne i iznenađenost njenom nespremnošću da debatuje uoči najvećih i najvažnijih unutrastranačkih izbora u procesu nominovanja za predsedničkog kandidata".

"Demokratija i poštovanje prema glasačima u Kaliforniji znače da bi trebalo da dođe do žustre debate u kojoj bi glasači mogli da odrede čije ideje će podržati", istakao je Sanders.

Iako je gotovo izvesno da će Hilari Klinton osvojiti demokratsku nominaciju, Sanders je odbio pozive da se povuče iz predsedničke trke, rekavši da je put pred njim i dalje otvoren, navodi francuska agencija.

Potpredsednik Foks Njuza Bil Samon saopštio je da je taj kanal razočaran odlukom Hilari Klinton da odbije poziv za učešće u debati, "posebno s obzirom na to da je trka još u toku i da je ona prvobitno pristala na finalnu debatu uoči unutarstranačkih izbora u Kaliforniji".

Klintonova i Sanders su se u februaru saglasili da održe još četiri debate, uključujući finalnu u Kaliforniji u maju, a do sada su održali samo tri, podseća Frans pres.