Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hilari pobedila u Portoriku, na korak do nominacije

Foto: hillaryspeeches

Hilari pobedila u Portoriku, na korak do nominacije

Pretendentkinja za nominaciju Demokratske stranke za predsednika SAD Hilari Klinton pobedila je na unutarstranačkim izborima u Portoriku svog glavnog rivala Bernija Sandersa.

Svet
Izvor: Tanjug

Time se Klintonova približila na korak da osvoji dovoljan broj delegata koji bi joj obezbedio nominaciju svoje stranke na predsedničkim izborima zakazanim za novembar, prenela je agencija AFP.

Hilari Klinton je sada gotovo uverena da će je stranka nominovati za predsednika SAD, što je veliki korak ka ispunjenju njenog sna da se vrati u Belu kuću 16 godina nakon što je bila prva dama za vreme mandata svog supruga Bila Klintona, ali ovaj put kao predsednica države.

Bivša američka državna sekretarka je, prema preliminarnim podacima Si-En-Ena, u Portoriku osvojila 62,5 odsto glasova prema 37,1 odsto glasova za Sandersa.

Klintonovoj, koja je do sada osvojila 2,323 delegata, a procenjuje se da je u Portoriku dobila najmanje 31 glas, sada nedostaje veoma mali broj delegata da bi osvojila 2.383 delegata neophodnih za zvaničnu nominaciju.

AP ocenjuje da će ona taj prag nesumnjivo preći na unutarstranačkim izborima koji se sutra održavaju u Nju Džerziju i Kaliforniji.

Sanders je, međutim, obećao da će se boriti sve do Nacionalne konvencije Demokratske stranke u julu, tvrdeći da može da uveri većinu od nekoliko stotina takozvanih superdelegata, koji podržavaju Klintonovu, da promene mišljenje i podrže njegovu kampanju.

Superdelegati su istaknuti članovi Demokratske stranke koji nisu povezani ni sa jednim kandidatom niti ih obavezuju rezultati unutarstranačkih izbora u saveznim državama, a koji zvanično glasaju za nekog od kandidata svoje stranke za predsednika SAD tek na konvenciji u julu.