Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hitna sednica sinoda Ruske pravoslavne crkve

Foto: spc.rs

Hitna sednica sinoda Ruske pravoslavne crkve

Hitno zasedanje Sinoda Ruske pravoslavne crkve, na kojem bi trebalo da bude razmotrena situacija nastala nakon odustajanja velikog broja crkava od učešća na Svepravoslavnom saboru, biće održano u ponedeljak.

Svet
Izvor: Tanjug

„Sveti sinod će zasedati da bi razmotrio vanrednu situaciju nastalu nakon otkazivanja učešća niza lokalnih pravoslavnih crkava u radu Svepravoslavnog sabora, čije je održavanje planirano na Kritu“, objasnio je portparol Ruske pravoslavne crkve Vladimir Legojda, prenosi Sputnjik.

Carigradska pravoslavna crkva planira da održi Svepravoslavni sabor od 16. do 26. juna na Kritu.

Sinod Bugarske pravoslavne crkve otkazao je učešće na skupu, a istu odluku donela je i Antiohijska crkva.

Srpska pravoslavna crkva se u četvrtak obratila poglavaru Carigradske pravoslavne crkve, navodeći da „ima teškoće“ u vezi s učestvovanjem u Svepravoslavnom saboru i zamolila ga da skup odloži na neko vreme, a da u međuvremenu organizuje međupravoslavno savetovanje.

U petak je Gruzijska pravoslavna crkva takođe saopštila da neće učestvovati na Svepravoslavnom saboru.

Isti dan je objavljeno da šef Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion nije otputovao na Krit radi učešća u sastavljanju poslanice Svepravoslavnog sabora: Ruska pravoslavna crkva smatra da bi učešće u tom poslu bilo neumesno s obzirom na to da se niz pravoslavnih crkava već založio za odlaganje Sabora.