Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Hrvati dokazuju da je roba iz EU podvala

pixabay.com

Hrvati dokazuju da je roba iz EU podvala

Dodaje se da je ranije istraživanje u Češkoj otkrilo da je 14 od 24 testirana proizvoda nižeg kvaliteta i višu cenu nego u starim članicama Unije

Svet
Autor: Poslovni dnevnik

U Hrvatskoj će biti sprovedeno istraživanje o (ne)podudarnosti kvaliteta proizvoda u novim i starim članicama EU.

Po izboru hrvatskih građana analizi će, između ostalog, biti povrgnuti Kinder čokoladno jaje, margarin Unilever Rama, instant kafa Jakobs Krenung, Pepsi kola.

Kako su najavile poslanica u Evropskom parlamentu Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu Andrea Gros Bošković, analizom će biti obuhvaćeni i jogurt od jagode Danone aktivija, sos za testeninu Barila Arabijata, Sprajt plus i deterdženti kupljeni u Nemačkoj i Hrvatskoj, prenosi Poslovni dnevnik.

Dodaje se da je istraživanje u Češkoj otkrilo da je 14 od 24 testirana proizvoda nižeg kvaliteta i višu cenu nego u starim članicama Unije.

Zbog tih rezultata, rekla je Borzan, u Strategiju za jedinstveno tržište EU u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta proguran je amandman o toj problematici.

Gros Bošković je izjavila da "proizvodi koji će biti testirani nisu nužno različitog kvaliteta" i da se ne smeju unapred stavljati u negativan kontekst.

- Kao nezavisna institucija garantujemo da će ispitivanja biti odrađena profesionalno - dodala je ona, piše Poslovni.