Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Identifikovan i drugi napadač iz francuske crkve

Foto: Tanjug

Identifikovan i drugi napadač iz francuske crkve

Istražitelji su utvrdili identitet drugog napadača, koji je u učestvovao u napadu na crkvu na severu Francuske kada je ubijen sveštenik.

Svet
Izvor: Tanjug

U pitanju je 19-godišnji mladić sa istoka zemlje koji je od ranije poznat vlastima kao osumnjičeni za veze sa samozvanom Islamskom državom, javile su danas agencije.

Osumnjičeni je identifikovan kao Abdel-Malik Nabil Petitžan, koji je iz grada na istoku Francuske, u blizini granice s Nemačkom, navode agencije pozivajući se na pravosudne izvore.

U junu je policija otvorila dosije Petitžanu zbog sumnje da je radikalizovan, a vlada navodi da takvih u zemlji ima oko 10.500.

Prethodno je identifikovan 19-godišnji Adel Kermiš.

Francuski tužilac je izjavio da je Kermiš bio poznat od ranije obaveštajnim službama i da je bio dva puta uhapšen u pokušaju da ode u Siriju.

On se nalazio u kućnom pritvoru, bio je pod nadzorom i morao je da nosi uređaj za eletronsko praćenje ("nanogicu"), naveo je tužilac Fransoa Molen.

Uređaj bi svakog prepodneva bio deaktiviran nekoliko sati kako bi se on mogao slobodno kretati, što se i poklapa sa vremenom napada.

Prema rečima tužioca, Kermiš je bio uhapšen u Nemačkoj 2015. godine kada je pokušao da se priključi ekstremistima u Siriji koristeći ličnu kartu svog brata.

Posle dva meseca uhapšen je u Turskoj koristeći dokumenta svog rođaka.

U napadu u crkvi u mestu Sent-Etjen-di-Ruvre, u blizini Ruana, dva muškarca naoružana noževima su u utorak lokalnom svešteniku prerezali vrat, a jednu osobu povredili, pre nego što ih je policija ubila.

Agencija takozvane Islamske države, Amak, objavila je saopštenje u kojem se kaže da su "vojnici" te terorističke organizacije izvršili napad u crkvi na severu Francuske.