Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
INCIDENT NA NEBU IZNAD SIRIJE: Američki F-22 izazivao ruske lovce

Foto: russianplanes.net

INCIDENT NA NEBU IZNAD SIRIJE: Američki F-22 izazivao ruske lovce

​"Nikakvog „američkog neba“ nad Sirijom nije bilo i neće ga ni biti, s obzirom na to da je Sirija suverena zemlja i članica UN".

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Izjave američkih vojnika o tome da nad Sirijom postoji deo vazdušnog prostranstva koji pripada SAD su nejasne jer se američka avijacija u toj zemlji nalazi nezakonito, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je rekao, nikakvog „američkog neba“ nad Sirijom nije bilo i neće ga ni biti, s obzirom na to da je Sirija suverena zemlja i članica Ujedinjenih nacija, piše Glas Moskve.

Komentarišući navode američkih medija o opasnim situacijama na nebu iznad Sirije između ruskih i američkih aviona, Konašenkov je rekao da američki piloti pokušavaju da ometu rusku avijaciju prilikom uništavanja terorističkih položaja.

„Najviše primera opasnih približavanja na nebu zabeleženo je u dolini reke Eufrat, i to prilikom pokušaja Amerikanaca da zasmetaju ruskoj avijaciji da bombarduje položaje Islamske države.

Jedna takva situacija se dogodila 23. novembra, kada je američki avion F-22 borbenim manevrima ometao par ruskih bombardera Su-25 da izvrše svoje borbene zadatke“, precizirao je on.

Ta situacija je razrešena nakon što je u pomoć ruskim bombarderima doleteo višenamenski lovac Su-35S, dodao je Konašenkov, ali i pozvao američku komandu da se koncentriše na uništavanje terorista Islamske države umesto da provocira incidente u vazduhu.