Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Indonezija odbila pozive EU i UN da zaustavi pogubljenja

Foto: gazeta.ru

Indonezija odbila pozive EU i UN da zaustavi pogubljenja

Indonezija je danas odbacila pozive Ujedinjenih nacija i Evropske unije da zaustavi pogubljenje 14 osuđenika za drogu, za koje se spekuliše da bi mogli biti streljani za nekoliko sati.

Svet
Izvor: Tanjug

Grupa osuđenika, među kojima su državljani Nigerije, Pakistana, Indije i Zimbabvea, kao i Indonezije, nalazi se u izolaciji na zatvorskom ostrvu, na kojem se sprovode pogubljenja.

AFP prenosi da su indonežanske vlasti ubrzale pripreme za izvršenje smrtne kazne, kao i da su ambulatna vozila, u kojima se nalaze mrtvački sanduci, viđena kako dolaze na ostvro Nusakambangan.

Prema rečima jednog advokata i diplomate, članovi porodica tvrde da im je preneto da će osuđenici biti pogubljeni večeras.

Zamenik ambasadora Pakistana u Džakarti Sjed Zahid Raza navodi da je porodica državljana Pakistana Zulfikara Alija obaveštena da će on biti pogubljen večeras.

Džakarta se suočava sa optužbama da krši sopstvene zakone planirajući da danas izvrši pogubljenja.

Diplomate i advokati kažu da su u utorak dobili zakonski potrebno obaveštenje tri dana pre izvršenja kazne, te veruju da bi osuđenici mogli biti pogubljeni najranije u petak.

Visoki komesar za ljudska prava Zeid Rad Al Husein pozvao je u sredu Indoneziju da okonča "nepravednu" upotrebu smrtne kazne, dok je Evropska unija apelovala na Džakartu da zaustavi "okrutno i nehumano kažnjavanje, koje ne služi kao mera odvraćanja".

Indonezija je poslednji put u aprilu 2015. godine pogubila osam osuđenika za drogu, uključujući dvoje državljana Australije, što je izazvalo ogorčenje međunarodne zajednice.

Predsednik Indonezije Joko Vidodo je, međutim, branio upotrebu smrtne kazne za borbu protiv upotrebe narkotika.