Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Iran: NEPROMIŠLJENO od Rusije da se HVALI korišćenjem naše vojne baze

Ruski MiG31 Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Iran: NEPROMIŠLJENO od Rusije da se HVALI korišćenjem naše vojne baze

Iranski ministar odbrane Hosein Degan izjavio je danas da je Rusija bila "nepromišljena" i da se "hvalisala" kad je objavila da koristi iransku vojnu bazu Hamedan za vazdušne udare u Siriji.

Svet
Izvor: Tanjug

Zvanična Moskva je prošle nedelje saopštila da koristi bazu Hamedan na zapadu Irana za poletanje aviona koji vrše vazdušne udare na položaje pobunjenika u Siriji, prenela je agencija AFP.

"Naravno, Rusi žele da pokažu da su supersila i uticajna zemlja i da su aktivni u bezbednosnim pitanjima u regionu i svetu", rekao je Degan u intervjuu iranskoj televiziji Čenel 2.

"U saopštenju te vesti je bilo i neke vrste hvalisanja i nepromišljenosti", naveo je iranski ministar.

"Mi smo sarađivali i nastavićemo da sarađujemo sa Sirijom i Rusijom. Rusija je odlučila da uključi više aviona i poveća brzinu i preciznost operacija. Zato im je trebalo pojačanje u tom području i zato koriste bazu Hamedan, ali mi im je zasigurno nismo dali", istakao je Degan.

Iran i Rusija podržavaju sirijskog predsednika Bašara Asada, ali je zvanični Teheran dosad bio prilično tajnovit kad je reč o uključenosti te zemlje u sirijski konflikt.

Za Iran osetljivu temu predstavljaju i bilo kakve sugestije da ta zemlja dopušta vojskama stranih zemalja da koriste baze na njenoj teritoriji, pošto je to protivno iranskom ustavu.