Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ISIS planira nuklearne napade u Evropi

Ilustracija: Nuklearka Foto: pixabay.com

ISIS planira nuklearne napade u Evropi

Pretnje od nuklearnog napada terorista nikada nisu bile jače od Hladnog rata, piše “Independent”.

Svet
Autor: Blic, Independent

Britanski list prenosi mišljenje stručnjaka koji kažu da ISIS aktivno nabavlja oružje za masovno uništenje.

- ISIS je već izveo brojne napade hemijskim oružjem u Sirji, a znamo da želi da izvede i nuklearni napad u srcu Evrope. Ovo, u kombinaciji sa niskim nivoom bezbednosti i mnoštvom nuklearnih istraživačkih centara u bivšem Sovjetskom Savezu samo znači da je opasnost od napada "prljavom bombom" na Zapadni kapital veoma velika - kaže Moše Kantor, predsednik Međunarodnog luksemburškog foruma.

Postoji bojazan da će teroristi napasti Francusku tokom održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu koje počinje u petak. Ipak, stručnjaci ne navode da će teroristi koristiti nuklearno oružje tokom prvenstva, ali Kantro ističe da je islamska teroristička ćelija koja je pre dva meseca izvela teroristički napad u Briselu pratila radnike i obezbeđenje u belgijskom nuklearnom objektu.

- Njihovi prethodni pokušaji, koji su dokumentovani, ukazuju da su želeli da pristupe nuklearnoj elektrani u Belgiji, što samo dokazuje njihove namere - rekao je on na međunarodnoj konferenciji u Amsterdamu.

Bivši sekretar britanske odbrane Des Braun, član foruma, rekao je da je opasnost od terorizma veoma značajno i kompleksno pitanje koje iziskuje jedinstven međunarodni odgovor.

- Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako bi teroristi pokušali da iskoriste nuklearni materijal, a znamo da su u potrazi za istim. Prema nekim izveštajima, ISIS je u svojim rukama imao uranijum kada osvojio Mosul - dodao je on.

Bela kuća je saopštila da bi se oko 2.000 tona obogaćenog uranijma koji se koristi u slučaju krađe moglo biti upotrebljeno za pravljenje bombe.