Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Islamska država pod najvećim pritiskom do sada

Foto: https://twitter.com/terror_monitor

Islamska država pod najvećim pritiskom do sada

Islamska država se našla pod do sada nezabeleženim pritiskom nakon što su njihovi mnogobrojni neprijatelji u Siriji i Iraku u sredu napredovali na više frontova.

Svet
Izvor: Tanjug

Portparol koalicije protiv Islamske države u severnoj Siriji koju podržavaju SAD rekao je da su spremni na osvajanje grada Manbija, nedelju dana nakon što je započet napad čiji je cilj odseći poslednji deo turske granice pod kontrolom Islamske države.

Hiljade civila pobegle su u sredu iz tog grada u očekivanju odlučujućeg napada snaga koje predvode SAD, prenosi AP.

Nedaleko odatle, prema zapadu, pobunjenici koji se bore protiv Islamske države i vlade predsednika Bašara al-Asada rekli su kako su se borci ID povukli iz područja blizu granice.

Asadova vojska, uz pomoć ruskih vazdušnih napada, takođe je prošle sedmice pokrenula ofanzivu protiv Islamske države, i napredovali su prema jugu.

Na drugoj strani samoproglašenog kalifata, 750 kilometara nizvodno od Eufrata, vojska iračke vlade prenosi kako su ušli u nastanjeni deo Faludže, drugog najvećeg grada u Iraku pod kontrolom Islamske države, najbližeg Bagdadu.

Iračku vladu podržavaju i američke vazdušne snage, kao i šiitska vojska povezana s neprijateljem SAD Iranom.

Petogodišnji građanski rat u Siriji i slabost iračke vlade otežavaju svetskim silama i njihovim raznim kopnenim saveznicima koordinaciju akcija protiv neprijatelja, ali simultani napadi na više frontova stvorili su pritisak bez presedana na ID.