Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ISPALILI SE: Zapadni mediji pomešali umetnost i barikade

Foto: Sputnik

ISPALILI SE: Zapadni mediji pomešali umetnost i barikade

Novinari nekoliko zapadnih medija upali su u nezgodnu situaciju zbog instalacija postavljenih u okviru festivala „Vremena i epohe“

Svet
Izvor: Глас Москве

Protivtenkovski jež je najjednostavnija barikada protiv tenkova koja predstavlja trodimenzionalnu šestokraku zvezdu.

Na 23. kilometru Lenjingradskog auto-puta u Moskvi nalazi se spomenik u obliku tri protivtenkovska ježa koja označavaju granicu do koje su stigli Nemci 1941. godine.

Novinari nekoliko zapadnih medija upali su u nezgodnu situaciju misleći da je instalacija, koja je postavljena u okviru festivala „Vremena i epohe“, zapravo predstavlja barikade u centru Moskve, piše portal Glas Moskve.

U zabludu ih je dovelo saopštenje sa fotografijom lokacije „Veliki otadžbinski rat“ glavnog urednika radija „Eho Moskve“ Alekseja Venediktova.

Kasnije su mediji ispravili svoju grešku.

Greška koju su napravili novinari uglednih listova nije prošla nezapaženo.

Tako je Magdalena Simonjan na svom Tviter nalogu ukazala na grešku koju su naravili.


Kasnije su Bakli i Makfarkuar obrisali svoja saopštenja. Oni su takođe morali da se izvine zbog svoje nemarnosti.

„Kako u to uopšte može da se poveruje? Neprofesionalizam Nila Baklija prevazilazi svaku meru“, napisao je jedan korisnik Tvitera.

„Obrisao sam tvit kada sam shvatio da su protivtenkovske barijere deo istorijske rekonstrukcije“, napisao je kasnije Bakli.

„Pratim ozbiljnu histeriju na Tviteru o džakovima sa peskom u blizini Kremlja uoči današnjih protesta. Ljudi, oni su postavljeni za istorijsku rekonstrukciju“, objasnila je pratiocima novinarka „Moskva tajmsa“ Keti Dejvis.

Mnogi korisnici interneta nisu propustili priliku da se ismeju nekim pripadnicima medija.


„Kladim se u 50 dolara da će do kraja dana Si-En-En i ’Vašington post‘ predstaviti ovog tipa kao aktivistu ruske opozicije koji je bio izložen maltretiranju“, predložio je dopisnik RT Murat Gazdijev.