Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Istorija Evrope mogla bi da krene unazad ako se izglasa Bregzit

Foto: socialeurope.eu

Istorija Evrope mogla bi da krene unazad ako se izglasa Bregzit

​Ako Britanija napusti EU, to može da dovede do osipanja struktura na kojima je izgrađena Evropa.

Svet
Izvor: Rojters, Tanjug, NB

Britanska agencija Rojters u analizi posvećenoj referendumu koji se održava u četvrtak navodi da bi istorija Evrope mogla da krene unazad, ukoliko ostrvljani izglasaju izlazak iz Evropske unije.

Čak i ako Britanci budu glasali za ostanak u EU, nasleđe bolne debate, rastući trend nacionalnih referenduma o pitanjima Unije i raspoloženje protiv globalizacije i internacionalnizovanih elita s obe strane Atalantika neće u skorije vreme izblediti, navodi se u Rojtersovoj analizi.

"Koliko daleko i brzo se zaraza može raširiti u slučaju Bregzita, niko ne može predvideti, ali nemojte očekivati da će se to zaustaviti na samo jednoj zemlji koja se udaljava od EU".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, istoričar i bivši poljski premijer koji se protivio komunističkoj vladavini u istočnoj Evropi i borio se za ulazak u EU, prošle nedelje je upozorio da bi Bregzit "mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije".

Šef Forin ofisa Filip Hamond poručio je da bi izlazak Velike Britanije iz EU bio nepovratan i da bi zemlja mogla ponovo da se pridruži bloku samo pod uslovima koji bi za nju bili neprihvatljivi.

"Poruka koju pokušavamo da pošaljemo Britancima jeste da je to nepovratan proces - ako odluče da izađu, više nema povratka", rekao je Hamond novinarima pred početak sastanka šefova diplomatija u Briselu.

U međuvremenu, britanska štampa nastavlja da se opredeljuje za neku od strana. Tabloidi u Britaniji vode veliku kampanju “za” izlazak iz EU, a kako prenosi Tanjug poslednji u nizu koji se priklonio tom trendu i pozvao Britance da zaokruže “leavu” je uticajni list “Dejli telegraf”.

53 odsto za ostajanje u EU

Ankete pokazuju da više Britanaca, 53 odsto, podržava ostanak u EU, dok je 47 odsto za izlazak iz Unije. To su podaci agencije za društvena istraživanja "NatCen", a anketa je obavljena u periodu od 16. maja do 12. juna. U njoj je učestvovalo 1.632 ispitanika. Podestimo, neke ranije ankete pokazale su rezultate u kojima je više ljudi za izlazak, ali se procenti uglavnom razlikuju za nekoliko.