Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ISTORIJA PAMTI NJEGOVU ODLUKU: Preminuo sovjetski oficir koji je spasio svet

Foto: Yahoo Noticias

ISTORIJA PAMTI NJEGOVU ODLUKU: Preminuo sovjetski oficir koji je spasio svet

Odluka koju je sovjetski pukovnik Stanislav Petrov doneo 26. septembra 1983. godine ostaće zapamćena kao istorijska jer je sprečila da Hladni rat preraste u nuklearni sukob

Svet
Autor: Glas Moskve

Stanislav Petrov bio je na dužnosti 26. septembra 1983. godine, kada je posle ponoći na radarskom sistemu u bunkeru blizu Moskve dobio rano upozorenje o projektilu koji je lansiran iz SAD prema Sovjetskom Savezu.

„Kada sam video upozorenje, skočio sam sa stolice. Svi moji podređeni su bili zbunjeni, pa sam počeo da izdajem stroga naređenja kako bih izbegao paniku. Znao sam da će moja odluka imati velike posledice“, prisetio se Petrov.

„Alarm se oglasio drugi put. Velika krv-crvena slova su se pojavila na glavnom ekranu. Pisala je reč 'START'. Pisalo je da su još četiri rakete lansirane“, ispričao je Petrov.

Od trenutka kada su bojeve glave poletele, ostalo je pola sata za Kremlj da odluči da li da pritisne „crveno dugme“ i samo 15 minuta da Petrov odluči da li je pretnja autentična i da javi svojim pretpostavljenima, piše portal Glas Moskve.

„Moja udobna fotelja delovala je kao usijani tiganj, a noge su mi se oduzele. Nisam mogao ni da ustanem. Toliko sam bio nervozan kada sam donosio odluku“, istakao je Petrov.

„Ne započinje se rat sa pet raketa“

Smatrajući da bi u slučaju napada SAD ispalile mnogo više projektila, Petrov je rekao svojim šefovima da je alarm najverovatnije izazvan greškom u sistemu.

Petrovljeva odluka nije se zasnivala samo na rešenosti da rizikuje. „Kada neko želi da započne rat, on neće da ispali samo pet raketa“, rekao je.

„Ne možete protivniku mnogo da naudite sa tako malo projektila“. Potom je dodao: „Drugo, kompjuter je – po definiciji – bez mozga. Ima mnogo stvari koje on može da registruje, a onda da ih pogrešno protumači kao raketni napad.“

Kasnije je otkriveno da su sovjetski sateliti registrovali odbljeske sunčevih zraka od oblaka kao lansiranje projektila.

Petrovljev potez i odluka, međutim, nikada nisu pohvaljeni, a čak su ga pretpostavljeni kaznili jer nije napisao izveštaj.

„Moji šefovi su optuženi za greške u sistemu. Zato nisu želeli da priznaju da je bilo ko uradio nešto dobro, već su odlučili da krivicu rasporede po svima“, objasnio je Petrov.

Više od deset godina o incidentu se ništa nije znalo, jer je zaveden kao „stroga tajna“. Čak i njegova supruga Raisa, koja je preminula 1997. godine, nije znala ništa o tome.

O čitavom incidentu se saznalo tek iz izveštaja koji je objavio nemački tabloid Bild 1998. godine, kada je progovorio Petrovljev nadležni, general-pukovnik Jurij Votincev.