Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Italijanski astronaut ODUŠEVLJEN RUSKIM KOLEGAMA

Foto: wikimedia.org

Italijanski astronaut ODUŠEVLJEN RUSKIM KOLEGAMA

​Roberto Vitori je italijanski astronaut koji je imao priliku da leti u svemir sa Rusima, a to iskustvo nikad neće zaboraviti.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Kako je Vitori rekao u televizijskom prenosu starta rakete-nosača „Sojuz MS-05” sa Bajkonura, Rusi su izuzetno jako povezani sa svojom istorijom i boravak u svemiru sa njima je dragoceno iskustvo.

“Prvi put sam uzleteo sa komandant broda Jurijem Gidzenkom i ništa mi nije bilo jasno kada je stigao na stanicu okačio igračku-patuljka na instrument-tablu. Mislio sam da je reč o nekoj vrsti talismana. Međutim, čim smo uzleteli, guma je počela da se rasteže. Tada mi je bilo jasno - Rusi su nekada na taj način utvrđivali da je počelo ubrzanje”, ispričao je italijanski astronaut, a prenosi Glas Moskve.

On je dodao da je to dokaz da se sa Rusima može se doživeti istorija, može se postati svedok onoga što je dovelo do velikog uspeha.

Vitori je dva puta imao priliku da boravi na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

Kako i sam ističe, u početku nije bilo svejedno boraviti u novoj jezičkoj i kulturnoj sredini.

“Čovek se najpre oseća malo isključeno, ali zatim otkriva svet snažnih ljudi i sklapa prijateljstva na ceo život. Upoznaje profesionalce koji znaju šta treba raditi za budućnost, ali ostaju ljudi, i taj direktan pristup je učinio da naša komunikacija sa ruskim prijateljima i kolagama bude jednostavna”, zaključio je Vitori.