Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
IZNENADNA PROVERA: Šojgu lično obišao PVO sisteme

Sergej Šojgu/ Foto: sputniknews.com

IZNENADNA PROVERA: Šojgu lično obišao PVO sisteme

Ministru odbrane RF prodemonstrirane mogućnosti najnovijeg radara „Sopka-2“ koji je postavljen ove godine

Svet
Autor: Glas Moskve

„Sopka-2“ obezbeđuje kontrolu vazdušnog prostora u krugu oko glavnog grada Rusije.

Ministar odbrane RF - general armije Sergej Šojgu - obavio je ličnu inspekciju pripravnosti protivvazdušne i protivraketne odbrane Moskve.

Ruski vojni vrh je tim povodom saopštio: „Ministar je obavio proveru spremnosti Prve armije PVO i PRO koja brani vazdušni prostor Moskve“.

Šojguu je bilo referisano: kako teku pristizanje u Prvu armiju novog naoružanja i gradnja infrastrukturnih objekata, piše portal Glas Moskve.

Ministru odbrane su bile prodemonstrirane mogućnosti najnovijeg radara dvojne namene „Sopka-2“ koji je postavljen ove godine, a obezbeđuje kontrolu vazdušnog prostora u krugu oko glavnog grada Rusije.

Zamenik komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga RF, general-major Vladimir Trišunkin, naglasio je da „Sopka-2“ služi kao izvor radarskih podataka za sistem upravljanja vazdušnim prometom i kao kontrolor vazdušnog prostora.

Taj radar može da istovremeno otkriva do 300 objekata na rastojanju do 150 kilometara, a sa tačnošću - do 250 metara.

Međutim, ova provera nije ni slučajna ni jedina.

Na celoj teritoriji RF počele su provere mobilizacione spremnosti i uvežbavanje celog državnog mehanizma za funkcionisanje u vanrednim situacijama. Po ruskim gradovima i naseljima odjekuju i odjekivaće narednih dana sirene civilne zaštite.

Sve će to potrajati do 20. septembra.

Ministarstvo za vanredne situacije proveravaće u istom periodu i obučenost za brzi utovar u transportne avione, helikoptere i specijalna vozila spasilačke tehnike i druge neophodne opreme.

Za eventualne terorističke napade, tehnogene katastrofe, elementarne nepogode...