Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
IZNUDIO MITO Uhapšen ruski ministar ekonomije!

Foto: nspm.rs

IZNUDIO MITO Uhapšen ruski ministar ekonomije!

Aleksej Uljukajev iznudio mito od "Rosnjefta" od dva miliona evra.

Svet
Izvor: Alo

Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev uhapšen je danas pod sumnjom za uzimanje mita u iznosu od dva miliona dolara za podršku njegovog ministarstva velikom ugovoru za naftnu kompaniju "Rosnjeft", saopšteno je danas iz ruskog Istražnog komiteta.

U saopštenju se navodi da je ministar u pritvoru.

"Okolnosti prekršaja povezani su sa Uljukajevim, koji je na državnoj funkciji u Ruskoj Federaciji, da je 14. novembra primio dva miliona mita za pozitivnu procenu Ministarstva za ekonomski razvoj, čime je `Rosnjeftu` omogućeno da okonča ugovor za kupovinu 50 odsto državnog udela u firmi `Bašnjeft`", navodi se u saopštenju zamenika direktora Istražnog komiteta Svetlane Petrenko.

Petrenkova ističe da je Uljukajev uhapšen pri uzimanju mita usled istrage.

"Uljukajev je uhapšen dok je primao mito", navodi Petrenkova.

Prema njenim rečima, ministar je koristio pretnje da bi izvukao novac od zvaničnika "Rosnjefta".

Izvor iz bezbednosnih snaga rekao je ruskoj novinskoj agenciji RIA "Novosti" da je Uljukajev duže od godinu danas pod istragom Federalne službe bezbednosti.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je upoznat sa hapšenjem ministra ekonomije Alekseja Uljukajeva i da je o tome razgovarao sa predsednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je danas iz kancelarije šefa ruske Vlade.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nešto ranije je izjavio da se Uljukajev suočava sa veoma ozbiljnim optužbama za uzimanje mita.

"Ovo je ozbiljna optužba za koju je potreban takav dokaz. U svakom slučaju, sud će doneti neophodnu odluku. Kao što je poznato, sudovi nisu uvek saglasni sa tužilaštvom i obrnuto", istakao je Peskov.