Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
JAČANJE NUKLEARNIH SNAGA: Rusija "Topolje" zamenjuje "Jarsima"

Foto: sputniknews

JAČANJE NUKLEARNIH SNAGA: Rusija "Topolje" zamenjuje "Jarsima"

​U novom državnom programu je planirano da u narednoj deceniji u potpunosti budu obnovljeni strateški nuklearni kompleksi.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Rusija povećava nuklearni potencijal prema realnosti današnje međunarodne političke situacije u celini, a ne kao odgovor na neki konkretni napad ili američku izjavu“, rekao je šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu Viktor Bondarjov.

On je naglasio da je razvoj strateških nuklearnih snaga Ministarstva odbrane Rusije prioritet novog državnog programa naoružanja za 2018. i 2019. godinu, prenosi Glas Moskve.

„U novom državnom programu je planirano da u narednoj deceniji u potpunosti budu obnovljeni strateški nuklearni kompleksi, da ’Topolji‘ budu zamenjeni savremenijim ’Jarsima‘. Prošle godine smo već modernizovali tri puka raketnih strateških snaga, kompletirali ih sa ’Jarsima‘, dok je avijacija dobila tri modernizovana aviona“, rekao je Bondarjov.

Osim toga, raketne snage će u bliskoj budućnosti dobiti nove interkontinentalne balističke rakete „Rubež“ i „Sarmat“, naveo je ruski senator.

Prema njegovim rečima, razvoj ide neverovatno brzo. I ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu potvrdio je da će do 2021. godine udeo savremenog naoružanja u nuklearnoj trijadi Rusije dostići 90 odsto.

„U isto vreme poklanjamo posebnu pažnju razvoju visokopreciznog i hiperzvučnog oružja, što omogućava da se u budućnosti u rešavanju zadataka strateškog obuzdavanja pređe iz nuklearne u nenuklearnu sferu“, rekao je Bondarjov.