Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Japan: Carska palata negira da car želi da abdicira

YT Screenshot

Japan: Carska palata negira da car želi da abdicira

​Japanski car Akihito ne planira da abdicira, saopštila je danas carska palata, negirajući medijske izveštaje da 82-godišnji vladar planira da siđe sa trona

Svet
Izvor: Tanjug

Japanski car Akihito ne planira da abdicira, saopštila je danas carska palata, negirajući medijske izveštaje da 82-godišnji vladar planira da siđe sa trona, što bi bio korak bez presedana u modernom Japanu.

Cenjena japanska medijska kuća NHK je juče, pozivajući se na izvore iz palate, objavila da Akihito planira da u narednih nekoliko godina abdicira u korist svog sina, 56-godišnjeg princa Naruhita, što je izazvalo pometnju u vrhu japanske vlasti, prenela je agencija AFP.

Ukoliko bi došlo do abdikacije, što bi bio prvi takav slučaj u Japanu u poslednjih 200 godina, to bi bio veliki šok za tu zemlju u kojoj veoma cenjena carska porodica predstavlja simbol stabilnosti i kontinuiteta.

Analitičari navode da je za verovati da bi NHK i novinska agencija Kjodo, koje su odvojeno objavile priču o abdikaciji, bile izuzetno oprezne pre nego što bi objavile tako važnu vest i da sigurno ne bi objavili vest ako izvor ne bi bio izuzetno kredibilan.

Japanska državna Agencija za carsku porodicu je, međutim, vest o abdikaciji kategorično negirala.

"To apsolutno nije istina", izjavio je visoki zvaničnik te Agencije Šiničiro Jamamoto i dodao da car Akihito "ne diskutuje o sistematskim pitanjima koja se tiču položaja njegovog veličanstva".

Akihito, koji je u Japanu izuzetno cenjen, imao je poslednjih godina brojne zdravstvene probleme, uključujući rak prostate i probleme sa srcem, a prošle godine je nagovestio da ga zdravlje sve više ograničava u obavljanju svojih ceremonijalnih dužnosti kao cara.

On je rođen 1933, a na tronu je pre 27 godina nasledio cara Hirohita, u čije ime je Japan učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Naslednik Akihita na japanskom prestolu je njegov sin, princ Naruhito, koji ima 56 godina.