Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Japan: Pjongjang izaziva Savet bezbednosti UN

Foto: youtube/screenshot

Japan: Pjongjang izaziva Savet bezbednosti UN

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas da lansiranje rakete Pjongjanga  predstavlja "jasno izazivanje rezolucija Saveta bezbednosti UN", objavila je agencija Kjodo.

Svet
Izvor: Tanjug, NB

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas da lansiranje rakete Pjongjanga predstavlja "jasno izazivanje rezolucija Saveta bezbednosti UN", objavila je agencija Kjodo.

"Trebalo bi da oštro osudimo lansiranje radeći zajedno sa međunarodnom zajednicom", rekao je Abe i dodao da ovo lansiranje nije značajno narušilo nacionalnu bezbednost Japana, prenosi Rojters.

Severna Koreja lansirala je danas balističku raketu iz podmornice, ali je izgleda došlo do problema u ranoj fazi njenog leta, saopštila je južnokorejska vojska, preneo je Rojters.

Generalštab vojske Južne Koreje objavio je da je severnokorejska raketa lansirana danas oko 11 sati i 30 minuta pre podne po lokalnom vremenu, iz podmornice koja se nalazila u vodama istočno od Korejskog poluostrva.

Lansiranje severnokorejske rakete usledilo dan nakon odluke SAD i Južne Koreje o rapsoređivanju antiraketnog sistema koji bi trebalo da odgovori na pretnje Pjongjanga i dva dana nakon najave Severne Koreje da će na najoštriji način odgovoriti na čin SAD koji je ocenila kao "objavu rata", navodi Rojters.

Pre ove objave iz Pjongjanga, Vašington je stavio na crnu listu severnokorejskog vođu Kim Džong Una, optuživši ga za kršenja ljudskih prava.