Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
JAPAN za novu epohu odnosa sa RUSIJOM

Foto: enovosti.info

JAPAN za novu epohu odnosa sa RUSIJOM

Japanski premijer Šinzo Abe pozvao je danas predsednika Rusije Vladimira Putina da pokrenu "novu eru" u odnosima između njihovih zemalja, koje ugrožava teritorijalni spor još iz Drugog svetskog rata.

Svet
Izvor: Tanjug

"Hajde da okončamo ovu abnormalnu situaciju, koja traje već 70 godina, i da zajedno započnemo novu epohu u rusko-japanskim odnosima koja će trajati narednih 70 godina", poručio je Abe Putinu u govoru nakon njihovog sastanka jutros u ruskom gradu Vladivostoku, prenela je agencija AFP.

Ruski predsednik je odgovorio da je njegova zemlja spremna da preduzme konkretne korake u cilju razrešenja sedamdesetogodišnjeg teritorijalnog spora.

"Prošlost ne treba da bude prepreka za napredovanje. Moramo da smislimo kako ćemo razrešiti probleme koji nas sprečavaju da napredujemo", istakao je Putin.

On je dodao da, iako je Rusija spremna da sprovede odlučne napore za rešenje spora, svi koraci moraju da budu detaljno osmišljeni.

Abe je u obraćanju ekonomskom forumu u Vladivostoku danas takođe predložio Putinu da bi oni mogli da se sastaju u tom gradu jednom godišnje, kako bi razrešili nesuglasice.

Odnosi Tokija i Moskve su zategnuti zbog spora koji datira još od kraja Drugog svetskog rata, kad su sovjetske trupe zauzele najjužnija Kurilska ostrva u Pacifiku, a koje Japanci zovu Severne teritorije.

Zbog tenzija te dve zemlje čak nisu ni potpisale mirovni sporazum kojim bi se formalno okončala neprijateljstva iz Drugog svetskog rata, a napetost u odnosima je ometala i trgovinske i investicione veze.

Vlasti Japana i Rusije već neko vreme rade na popravljanju odnosa, pa je Abe tako u svojoj drugoj poseti Rusiji ove godine, a Putin bi trebalo da poseti Japan u decembru.