Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Jerevan: Talačka kriza traje, pregovori se nastavljaju

Foto: vesti.rs

Jerevan: Talačka kriza traje, pregovori se nastavljaju

Policijski automobili, oklopna vozila i vojni kamioni u potpunosti su blokirali prilaze policijskoj bazi koju su zauzeli opozicionari, na ulazu u četvrt Erebuni u Jerevanu.

Svet
Izvor: Tanjug

Naoružana grupa povezana sa opozicionim liderom Žirairom Sefiljanom, koja je u nedelju zauzela zgradu policije u Jerevanu usmrtivši jednog policajca, i dalje drži nekoliko policajaca kao taoce, a policija je saopštila da je noć protekla mirno i da se pregovori sa pobunjenicima nastavljaju, javlja Tass.

Policijski automobili, oklopna vozila i vojni kamioni u potpunosti su blokirali prilaze policijskoj bazi koju su zauzeli opozicionari, na ulazu u četvrt Erebuni u Jerevanu.

AFP je preneo da opoziciona grupa, koja je juče u 5 sati ujutro kamionom probila kapiju policijske baze i upala unutra, traži ostavku predsednika Serža Sargsjana.

Napadači su zarobili sedam policajaca kao taoce, među kojima i zamenika načelnika jermenske policije, generala majora Vardana Egiazarjana.

Oni traže oslobađanje Žiraira Sefiljana, koji je u junu uhapšen pod sumnjom da je organizovao oružanu grupu koja je pripremala zauzimanje jerevanskog TV centra i drugih važnih objekata.

Takođe traže oslobađanje političkih zatvorenika, ali bezbednosne službe odbacuju glasine na društvenim mrezama da je u toku državni udar.

Služba nacionalne bezbednosti saopštila je da predstavnici policije pregovaraju sa pobunjenicima "u pokušaju da ih ubede da se uzdrže od daljih akcija koje ugrožavaju život i zdravlje ljudi, da oslobode taoce, polože oružje i predaju se vlastima bez otpora".

Pregovori su do sada bili bezuspešni, podseća Tass.

Napadači su juče ubili jednog policajca i dvojicu ranili, dok su dva taoca oslobođena, navela je Služba nacionalne bezbednosti.

Napadači su postavili video snimak na Fejsbuku u kome pozivaju Jermene da izađu na ulice i ustanu protiv vlade.

Sefiljan, čije oslobađanje traže, lider je male opozicione organizacije po imenu Novi jermenski front javnog spasa, a šestorica njegovih pristalica su uhapšena u junu zbog, kako je saopštila vlada, pripreme plana o zauzimanju nekoliko zgrada vlade i telekomunikacionih postrojenja u Jerevanu.

Sefiljan je 2006. uhapšen zbog poziva na "nasilno rušenje vlade" i tada je proveo u zatvoru 18 meseci. Pušten je 2008, a prošle godine je ponovo uhapšen pod sumnjom da priprema puč i ubrzo je pušten.

Sargsjan, bivši oficir vojske, predsednik je Jermenije od kada je pobedio na izborima 2008. kada su izbili krvavi sukobi između policije i pristalica poraženog kandidata opozicije u kojima je poginulo 10 ljudi.