Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Junker: EU će svim sredstvima braniti industriju čelika

Žan Klod Junker/ Foto: anongalactic.com

Junker: EU će svim sredstvima braniti industriju čelika

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da će Evropska unija iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se zaštitila od poplave uvoza kineskog čelika koji je okrivljen za krizu na globalnim tržištima.

Svet
Izvor: Tanjug

"EU će braniti sopstvenu industriju čelika. Mi nismo bez odbrane i iskoristićemo sva raspoloživa sredstva", rekao je Junker novinarima u Pekingu posle održavanja godišnjeg poslovnog samita EU i Kine, a prenosi agencija Frans pres.

Kako je dodao, postoji "očigledna veza" između smanjenja prekomerne proizvodnje čelika u Kini i dodeljivanja "statusa tržišne ekonomije" Kini, koji bi, kako navodi AFP, otežao evropskom bloku uvođenje antidampinških carina.

Zvanični Peking vrši pritisak na EU da zemlji dodeli taj status do kraja ove godine, pozivajući se na propise Svetske trgovinske organizacije.

Kako navodi AFP, izvoz kineskog čelika u EU je porastao za 28 odsto u prvom tromesečju tekuće godine, dok su cene pale za preko 30 odsto.

Junker je, na samitu u Pekingu, pozdravio novu eru bilateralnih odnosa, ali i upozorio da se "mora uzeti u obzir značaj čelika u svetu".

EU, drugi najveći proizvođač čelika na svetu, otvorila je nedavno antidampinšku istragu protiv kineskog čelika.

Smanjenje prekomerne proizvodnje i državnih subvencija sektoru čelika je, prema saopštenju zvaničnog Pekinga, najviši prioritet u ekonomskom programu vlade.