Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kako je Soči postao ruski GRAD IZ SNOVA zahvaljujući Olimpijskim igrama

Foto: Facebook

Kako je Soči postao ruski GRAD IZ SNOVA zahvaljujući Olimpijskim igrama

​Soči je najtopliji grad u podnožju Kavkaza zbog čega je proglašen za grad-banju.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Nalazi se na obali Crnog mora a osim po arhitektonskim čudesima sazdanim za potrebe zimskih olimpijskih igara, tradicionalno je čuven po prelepim vrtovima i retkim rastinjem, koji su obožavali i car Petar i Staljin, ali i današnji predsednik Putin.

Današnji Soči izgleda kao da je dobio „sedmicu“ na Lotou! Ta „sedmica“ je, ustvari, dobijanje organizacije zimskih olimpijskih igara, piše Glas Moskve.

„Igre 2014. godine, koje je Putin smatrao projektom koji je trebalo da ojača prestiž države, postale su najskuplje zimske Olimpijske igre u istoriji. Ruska vlada je investirala desetine milijardi dolara, pre svega u infrastrukturu. To je izazvalo kritike u Rusiji, ali četiri godine kasnije ova politika donosi plodove: čak i zimi u centru Sočija vlada prijatna vreva“, navodi novinar holandskog lista „Nos“.

Novi simbol Sočija je arhitektonsko čudo – stadion u obliku Faberžeovog jajeta koji može da primi 40.000 posetilaca.

Spoljna opna stadiona je prozirna i kristalna i tokom dana se stapa sa okolnim pejzažem. Opna simbolizuje dvojaku prirodu Sočija – morsku obalu i planinsko zaleđe.

Soči je takođe ponosan i na ledenu dvoranu “Boljšoj”, dvorce zimskih sportova “Ajsberg” i “Lauru”, skijalište i kompleks “Roza Hutor”.

Kao simboli Sočija, nakon olimpijskih igara, ostaju i njihove oficijelne maskote: zec, polarni medved i leopard kao i večiti olimpijski plamen koji je, opet, po nečemu jedinstven i rekordan.

Tokom svojih tromesečnih štafetnih putešestvija savladao je skoro 40 hiljada kilometara, obišao više od 100 gradova Rusije, spustio se na dno Bajkala – najdubljeg jezara na svetu, posetio Severni pol, a čak se našao i u kosmosu.

Buktinja je bila transportovana sa više od 10 vrsta saobraćajnih sredstava – od kola, balona, sve do zaprege jelenova.

Vatra je svojevrsni putokaz za Rusiju i čitav svet, ona je ujedinila stanovnike ove ogromne zemlje, a od Sočija načinila olimpijski grad koji je, zahvaljujući Olimpijadi, doživeo preobražaj.

Baš zato, navodi holandski dopisnik, Soči je postao turistička atrakcija i u letnjim, ali i u zimskim mesecima za posetioce iz čitavog sveta.

Vizija se isplatila.