Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kameron: Žalim zbog ishoda referenduma, ne i što je održan

Foto: evolvepolitics.com

Kameron: Žalim zbog ishoda referenduma, ne i što je održan

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je u utorak u Briselu da mu je žao što je izgubio na referendumu o članstvu u EU, ali da ne žali što je održan, jer je to bio ispravan potez.

Svet
Izvor: Tanjug

Preostalih 27 država članica Unije je juče na sastanku u Briselu pristalo na to da Britaniji da "malo prostora", prihvatajući da je vladi u Londonu potrebno vreme da se oporavi od ishoda referenduma pre nego što aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće razdruživanje, prenela je agencija AFP.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, međutim, upozorila britanskog premijera Dejvida Kamerona da "ne može da bira" uslove izlaska, što, prema oceni Frans Presa, odražava zabrinutost da bi odlazak Britanije iz Unije mogao da podstakne domino efekat i da bi i druge članice mogle da požele da izađu iz EU.

Kameron je sinoć odleteo iz Brisela natrag za London, dok istovremeno predsednica škotske vlade Nikola Sterdžon danas putuje u suprotnom pravcu, kako bi u Briselu ispitala raspoloženje za ostanak Škotske u EU.

Građani Škotske su sa 60 odsto glasova podržali ostanak u Uniji, a Sterdžon je kasnije izjavila da je "veoma odlučna da sačuva odnose i poziciju Škotske u EU".