Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kenija iseljava 600.000 izbeglica, problemi za Evropu

Foto: UNHCR

Kenija iseljava 600.000 izbeglica, problemi za Evropu

U slučaju zatvaranja velikog izbegličkog kampa u Najrobiju, Evropa se može suočiti sa prilivom od 600.000 migranata

Svet
Izvor: Politika

Ako je Brisel obećao Ankari milijarde evra da zadrži izbeglice, koliko košta da Najrobi ne zatvori najveći izbeglički kamp na svetu?

Evropa se suočava sa mogućom novom izbegličkom krizom, ovog puta sa severa Kenije. Naime, vlada u Najrobiju saopštila je da će do kraja juna osmisliti kako da iseli 600.000 izbeglica iz kampova Dadab i Kakuma, koji u pograničnoj zoni sa Somalijom istrajavaju već 25 godina.

- Privremena situacija pretvorena je u trajno stanje. Kenija iz bezbednosnih razloga ne može više da se nosi sa izbegličkim logorima, u kojima odskora buja islamski ekstremizam - upozorio je Uhuru Kenijata, predsednik Kenije, učesnike nedavnog Svetskog humanitarnog samita u Turskoj. Ova odluka Kenije izazvala je ogorčenje generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i plejade međunarodnih nevladinih organizacija kao i oštar protest EU. Brisel smatra da Kenija i niz drugih afričkih država (na primer, Niger) gde živi veliki broj izbeglica zaoštravaju pregovaračku poziciju u jeku najveće migrantske krize od Drugog svetskog rata.

Najrobi, uprkos kritikama, uveliko razrađuje plan o organizovanju 5.000 autobusa kojima bi iz Dadaba, najvećeg izbegličkog kampa na svetu, do novembra iselio oko 400.000 izbeglica u Somaliju, Јužni Sudan i drugde u nestabilnom regionu istočne Afrike.

- Evropa misli da će se jeftino izvući iz izbegličke krize na severu Kenije. Sa Turskom su sklopili dogovor o zaustavljanju migranata vredan preko tri milijarde evra. Šta su Evropa i svet spremni da učine za Keniju, gde u Dadabu i Kakumi već četvrt veka živi preko 600.000 izbjeglica, mahom iz Somalije - poručuje Karandža Kibičo, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kenije.