Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kern: Pristupni pregovori sa Turskom samo fikcija

YT Printscreen

Kern: Pristupni pregovori sa Turskom samo fikcija

Austrijski kancelar Kristijan Kern ne smatra više da je Turska kandidat za članstvo u EU.

Svet
Izvor: Tanjug

"I to ne sada, a ni u narednim decenijama", ocenio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

On je, takođe, upozorio da bi raskidanje sporazuma o izbeglicama od strane Turske problem migranata preselio u Grčku, a potom u Srbiju i Mađarsku.

Kern je poručio da se mora prihvatiti realnost, a to je da su pristupni pregovori sa Turskom trenutno još samo fikcija.

"Evropi je potreban novi put", naglasio je on.

Kern je objasnio da je uzrok tome manje predsednik Redžep Tajip Erdogan i aktuelni "problematični demokratsko politički razvoj", već ekonomski disparitet.

Ako bi se Turskoj otvorila vrata i dopustile četiri osnovne slobode EU - slobodan protok robe, usluga, kapitala i građana, onda bi to vodilo ka masivnim ekonomskim problemima, koji u Evropi ne bi mogli da se prihvate, smatra šef austrijske vlade.

EU, prema njegovim rečima, trebalo bi da pronađe novi, mogući put ekonomskog približavanja Turske jer, i pored sve kritike, ta zemlja je naravno i dalje važan partner u bezbednosno i migrantskopolitičkim pitanjima.

Kern je dalje rekao da ne veruje da će Turska da raskine sporazum o izbeglicama sa EU.

"Ekonomski smo na dužem delu grane. Turska je od nas i dalje zavisna. Evropa nije ta koja moli Tursku, i zbog toga Ankara ima dobrih razloga da ostane razumna", poručio je on.

Kern je naglasio da u ovom trenutku postoje emocije, ali, kada se trezveno posmatra stanje onda Turska ima mnogo toga da izgubi.

Bez sporazuma sa Turskom smatra Kern da bi zatvaranje balkanske rute bio problem, jer bi se problem najpre preselio u Grčku, a kasnije u pravcu Srbije i Mađarske.

"Tada se ne bi moglo dugoročno reći da je to samo grčki problem. To bi postao problem svih nas", naglasio je on.