Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kina pozvala ambasadore SAD i J. Koreje na razgovor

Foto: bigthink.com

Kina pozvala ambasadore SAD i J. Koreje na razgovor

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo američkog i južnokorejskog ambasadora na razgovor kako bi uložili protest zbog postavljanja naprednog raketnog odbrambenog sistema SAD u Južnoj Koreji, prenosi Rojters.

Svet
Izvor: Tanjug

Rusija je ranije danas upozorila da će američko postavljanje naprednog raketnog sistema u Južnoj Koreji imati "nepopravljive posledice".

"SAD, uz podršku njihovih partnera, nastavljaju da jačaju potencijal azijsko-pacifičkog odbrambenog sistema, koji podriva uspostavljenu stratešku ravnotežu u regionu i šire", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a preneo AFP.

Ove akcije "na najnegativniji način utiču na stratešku stabilnost", saopštilo je rusko ministarstvo povodom najava SAD i Južne Koreje da će postaviti raketni sistem zbog severnokorejskih pretnji.

Kina je prethodno saopštila da će američki sistem "ozbiljno naškoditi strateškim bezbednosnim interesima zemalja u regionu".

SAD su u četvrtak pozvale Severnu Koreju da se uzdrži od saopštenja i akcija koje podižu tenzije u regionu.

SAD su tako odgovarale na upozorenje Severne Koreje da Pjongjang planira žestok odgovor nakon što je Vašington uveo sankcije protiv severnokorejskog lidera Kim Džong Una.