Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kineski hakeri se bacili na Rusiju

Ilustracija Foto: Pixabay.com

Kineski hakeri se bacili na Rusiju

Sve češće objekti sajber napada kineskih hakera postaju kompanije i organizacije, ne iz SAD, već iz niza drugih država, uključujući Rusiju, smatraju eksperti za sajber bezbednost, prenosi Rojters.

Svet
Izvor: Sputnjik

U poslednje dve godine broj sajber napada na SAD koje su organizovali hakeri iz Kine smanjen je za 90 odsto, navodi se u izveštaju kompanije „Fajr aj inc“, koja se bavi pitanjima sajber bezbednosti.

Takva situacija je proistekla iz dogovora SAD i Kine na vladinom nivou o prekidu krađe tajnih podataka jednih od drugih u komercijalnom sektoru. Istina, sektor obaveštajnih službi tokom pregovora nije bio pomenut.

Zbog toga su kineski hakeri umesto ekonomskog sajber kriminala u SAD počeli da se bave političkom i vojnom špijunažom u Rusiji, Ukrajini, zemljama Bliskog istoka, Japanu i Južnoj Koreji.

Prema rečima eksperta kompanije „Labaratorija Kaspertski“ Kurta Baumgartera hakerske grupe „Miraž“ i APT 15 prekinule su napade na energetski sektor SAD i sada se koncentrišu na vladine i diplomatske institucije u Rusiji i zemljama ZND.