Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kineski predsednik poručio studentima da ostanu verni marksizmu

YT Printscreen

Kineski predsednik poručio studentima da ostanu verni marksizmu

Prema rečima kineskog predsednika Si Đinpinga visokoobrazovne institucije treba da promovišu marksizam koji je jedan od teorijskih osnova Partije i da pojačaju ideološka uputstva

Svet
Izvor: Agencije

Komunistička partija mora da obezbedi da filozofija i društvene nauke na fakultetima "nedvosmisleno podržavaju" principe marksizma, kaže Si Đinping.

Sijev poziv za poštovanje marksizma predstavlja novu inicijativu o jačanju kontrole kulture, posle sličnih sastanaka održanih tokom godine posvećenih medijima i internetu.

- Marksizam nije kraj istine, već otvara put ka istini - rekao je kineski predsednik u govoru kineskim studentima i profesorika.

Kako kaže, misao nemačkog filozofa Karla Marksa iz 19. veka je vremenom evoluirala zbog čega kineski komunisti treba da održavaju i vode filozofiju i društvene nauke u okviru marksističkih načela.

Prema njegovim rečima, visokoobrazovne institucije treba da promovišu marksizam koji je jedan od teorijskih osnova Partije i da pojačaju ideološka uputstva.Kina je pod rukovodstvom Sija pojačala kontrolu nad umetnicima, crkvama i naredila novinarima da idu na predavanja o marksizmu.

Politička indoktrinacija je deo nastavnog programa za kineske studente, a rad profesora je pod čestim nadzorom.