Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Klinton uvredio Poljake, otkazuju podršku Hilari

Bil Klinton Foto: wikipedia

Klinton uvredio Poljake, otkazuju podršku Hilari

Poljska dijaspora zapretila je da će povući podršku Hilari Klinton pred izbore u SAD zato što je njen muž i bivši predsednik SAD Bil Klinton uvredio Poljake.

Svet
Izvor: Beta

Poljska dijaspora zapretila je da će povući podršku Hilari Klinton pred izbore u SAD zato što je njen muž i bivši predsednik SAD Bil Klinton uvredio Poljake.

"Poljska i Mađarska, te dve zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD i pobede u Hladnom ratu sada su rešile da im ta demokratija sada nosi suviše problema i traže lidere 'a la' Putin. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato", rekao je Bil Klinton na izbornom mitingu svoje supruge Hilari Klinton proteklog vikenda u Nju Džersiju.

Predsednik Kongresa poljske dijaspore u Americi, Frenk Spula zapretio je da Poljaci mogu da povuku svoju podršku Hilari Klinton jer su za njih reči njenog supruga Bila Klintona o Poljacima koji su odustali od demokratije uvredljive, pošto veći deo dijaspore, tzv. polonije podržava upravo nove konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda, javlja poljski radio RMF FM.

Procenjuje se da u SAD živi oko 10 miliona Poljaka ili osoba poljskog porekla, a Čikago u SAD bi samo po broju Poljaka mogao da se nazove drugi najveći poljski grad posle Varšave.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izjavu Bila Klintona kao napravednu, međutim, upozorilo je da su te reči izgovorene u kontekstu predizborne borbe u SAD, na mitingu i da na predstavljaju zvanični stav američke administracije.

Zvaničnici poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda optužili su poljsku opoziciju da su tako oštre reči Bila Klintona njena ujdurma i da mu ih je šapnula novinarka, dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum, supruga bivšeg šefa poljske diplomatije Radoslava Šikorskog.

Omlijeni gradonačelnik Slupska na severu Poljske, svojevremeno prvi poljski gej poslanik Robert Bjedronj rekao je da je Bil Klinton možda malo preterao kada je govorio o slobodi, ali da je načelno u pravu kada je govori o autoritarnom stilu vladanja u Poljskoj od parlamentarnih izbora prošle jeseni posle kojih su konzervativci osvojili komotnu većinu u oba doma parlamenta.

"Stil Orbana, stil Kačinjskog ili Erdogana podseća na stil vladavine Putina. To je autoritarni stil i autoritarna demokratija", rekao je danas Bjedronj poljskom Radiju Zet.