Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KNEZ VLADIMIR: NATO BOLI GLAVA od ove ruske podmornice

Foto: sputniknews

KNEZ VLADIMIR: NATO BOLI GLAVA od ove ruske podmornice

Norveški mediji objasnili zašto ruske podmornice zadaju glavobolje NATO-u.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

U novembru će u vodu biti porinuta nova ruska podmornica „Knez Vladimir“, koja će moći da ponese više raketa od svojih prethodnika i da „pretvori neprijatelja u radioaktivni pepeo“, smatraju norveški vojni stručnjaci.

U poslednje vreme primećuje se rast aktivnost ruskih podmornica i NATO doživljava „probleme“ sa njihovim praćenjem, navodi se u članku televizije TV 2 Norge, a prenosi Glas Moskve.

Rusija nastavlja da gradi vojnu moć i već u novembru nova podmornica „Knez Vladimir“ izaći će iz brodogradilišta „Sevmaš“, navodi norveška televizija.

Podmornice klase „Borej“ dužine 170 metara zasnovane su na savremenoj ruskoj „strategiji nuklearnog odvraćanja“, ističe se u članku.

Norveški stručnjaci smatraju da se na ovoj ruskoj podmornici, koja će ući u službu 2018. godine, moći da se razmesti 20 interkontinentalnih raketa „bulava“, dok na tri podmornice klase „Borej“ koje su već u službi, postoji prostor za samo 16 nuklearnih raketa dugog dometa.

„Knez Vladimir“ je prva podmornica klase „Borej“ koja je modernizovana, uključujući i da bi bila još nečujnija i „nevidljiva“.

Prema izveštajima ruskih medija, ona je počela da se razvija tajno „u doba glasnosti“, a ti radovi su izvođeni „u okruženju povećane tajnosti“ i ni predstavnici brodogradilišta niti vojske nisu objavljivali nijednu fotografiju.

Prema podacima naučno-istraživačkog instituta Oružanih snaga Norveške, nove ruske podmornice su modernije, tiše i bolje opremljene oružjem nego podmornice koje će zameniti.

Tokom protekle decenije, Rusija je potrošila velika sredstva za modernizaciju svojih nuklearnih snaga, a oko 60 odsto svih strateških nuklearnih bojevih glava pomorskog baziranja sada se nalaze na Koljskom poluostrvu, naglašava se u tekstu.

Prva podmornica klase „Borej“ pod nazivom „Jurij Dolgoruki“, ušla je u Severnu flotu Rusije u januaru 2013. godine i deluje iz svoje baze u zapadnom delu Murmanskog fjorda.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je prisustvovao poniranju „Kneza Vladimira“ 2012. godine, naglasio je da je stvaranje novih podmornica povezano sa zaštitom interesa Rusije na Arktiku.

Pritom, NATO doživljava određene „probleme“ u praćenju ruskih podmornica, izjavio je za norvešku televiziju komodor i bivši komandant podmornice Jakob Boresen.

„Severnoatlantski pakt je ponovo učinio mogućnost njihovog praćenja svojim prioritetom. Zbog toga su se i britanske i američke podmornice vratile u Norveško more“, objasnio je Boresen, komentarišući povećanje broja nuklearnih podmornica saveznika u norveškim vodama.