Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko će naselditi Fajmana u Austriji?

YT Printscreen

Ko će naselditi Fajmana u Austriji?

Fajmanova ostavka bila je iznenađenje za austrijsku javnost.

Svet
Izvor: Tanjug

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), nakon neočekivane ostavke svog lidera Vernera Fajmana, u potrazi je za novim šefom, koji bi mogao doći iz privrede, prenose danas bečki mediji.

Inače Fajman je osmi šef SPO od 1945.godine, i on je na tom mestu zamenio najneuspešnijeg lidera socijaldemokrata Alfreda Guzenbauera.

Među kandidatima koji se već nedeljama pominju su Gerhard Cajler (Zeiler), nekadašnji šef austrijske državne televizije ORF, koji je sada predsednik koncerna "Turner Broadcasting System International", kao i generalni direktor Austrijske železnice (OeBB) Kristijan Kern.

Cajler raspolaže najboljim kontaktom sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Hojplom, koji je preuzeo, privremeno vođenje stranke, a koji među socijaldemokratama važi kao ličnost koja "postavlja kralja".

Kern, na drugoj strani, uspešan je menadžer, koji je na čelu OeBB holdinga od 2010. godine, i koji bi mogao da premosti razdor između levih snaga u stranci i strujama koje su naklonjene privredi, a spremne na modernizaciju SPO.

Dok je Cajler pre par meseci izrazio spremnost da preuzme stranku, a tako i mesto kancelara, Kern je postavio uslov da bi to učinio samo ako bi mogao sam da izabere svoj tim.

Ukoliko bi na čelo SPO došao Cajler ili Kern to bi bilo ponavljanje već jednog uspešnog modela, kada je stranku preuzeo Franc Vranicki, koji je kao menadžer došao na čelo socijaldemokrata.

Kao i Vranicki i Kern je poreklom iz radničke porodice, koji je veoma mlad ušao u stranku, i koji je čak bio i portparol tadašnjeg šefa poslaničkog kluba Petera Kostelke.

Zatim je 1997. ušao u privredu, gde je beležio uspeh i vrtogalvom brzinom kretao ka vrhu.

Male šanse ima i ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer, koja ima podršku sindikata.

Isto tako, veoma često se pominjalo i ime šefa poslaničkog kluba SPO Andreasa Šidera.

Predsedništvo stranke donelo je odluku da će novog šefa stranke imenovati za nedelju dana, i da će on biti izabran na skupštini 25. juna.