Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Ko će naslediti Gadafijevih 184 miliona dolara?

Foto: ABC

Ko će naslediti Gadafijevih 184 miliona dolara?

​Dok Libija pati zbog teških ekonomskih problema, zlatnici i srebrni novčići iz Gadafijevog vremena vredni 184 miliona dolara zaključani su u sefu u gradu Bejda.

Svet
Izvor: Tanjug

Dok Libija pati zbog teških ekonomskih problema, zlatnici i srebrni novčići iz Gadafijevog vremena vredni 184 miliona dolara zaključani su u sefu u gradu Bejda.

Naime, dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju ne želi da je otkrije.

Guverner centralne banke u istocnoj Libiji, Ali el Hibri, rekao je za "Vol Strit Džurnal" da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčice kako bi obezbedio toliko potreban novac.

Guverner pred sobom ima težak zadatak - kako da otvori sef, za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom delu zemlje.

Međutim, oni ne žele da kažu koja je šifra jer se plaše da ce novac da završi u finansiranju milicija.

Guverner banke u Bejdi unajmio je strucnjake za otvaranje sefova, koji veruju da mogu da "otpecate" skoro pedeset godina stari sef.

Jedan od stručnjaka, Kaled, kaže da treba probiti zaštitni zid bušenjem rupe od 50 centimetara, a zatim bi bravar "specijalnim tehnikama" pokušao da otvori vrata zašticena petocifrenim kodom.

I ako bude uspeo u nameri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da "skriveno blago" pripadne građanima Bejde, prenosi RTS.

Pad cene nafte slomio je Libiju, zemlju bogatu crnim zlatom, a zemlja se suocava i sa političkim problemom jer dve rivalske vlade pokušavaju da se izbore i međusobno, ali i sa džihadistima Islamske države.

Od kad je 2011. godine ubijen višedecenijski vladar Muamer Gadafi, Libija se nalazi u rascepu izmedu dve frakcije na suprotnim krajevima zemlje.

Dominantno islamisticka frakcija, proklamovana posle izbora 2014. godine, nalazi se u Tripoliju. S druge strane, međunarodno priznata vlada stacionirana je u istocnom gradu Tobruku.

Proizvodnja nafte trenutno je manja od cetvrtine od 1,6 miliona barela na dan, koliko se proizvodilo u Libiji tokom vladavine Muamera el Gadafija.

Zlatni i srebrni novčici iskovani su 1979. godine u znak secanja na 10-godišnjicu Gadafijevog dolaska na vlast.

Jedna strana kovanice prikazuje tvrđavu sagrađenu u italijanskom kolonijalnom periodu u južnom gradu Sabi gde je Gadafi održao svoj prvi govor i najavio vlast nad zemljom.

Druga strana prikazuje bistu diktatora koji nosi pukovnicku kapu vojnu uniformu.

Velika Socijalisticka Narodna Libijska Arapska Džamahirija je ugravirano na zlatnim i srebrnim kovanicama teškim 16 i 28 grama.