Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KO sve u Siriji RATUJE pod izgovorom borbe protiv ID?

Ilustr/ Foto: NB

KO sve u Siriji RATUJE pod izgovorom borbe protiv ID?

Povlači li se Amerika pred novom geopolitičkom osovinom? Ko sve u Siriji ratuje pod izgovorom borbe protiv Islamske države?

Svet
Autor: NB

Najmanje deset turskih tenkova ušlo je danas na teritoriju Sirije, a sve u okviru vojne akcije “Štit Eufrata”.

Ta vojna operacija je prvi uspeh ostvarila sinoć, kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspeli da osvoje Džarablus, jedno od poslednjih uporišta džihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je poručio da je operacija usmerena protiv Islamske države, ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se “trajno okončali problem na granici”.

Foto: aryanews.com

“Namera Turske da pored boraca ID napada i Kurde je neumoljiv, a Amerika je popustila i pozvala svoje saveznike Kurde da se povuku iz oblasti koje su upravo oni oslobodili od džihadista”, izveštava RT (Russia today).

Tako je američki potpredsednik Džozef Bajden poručio Kurdima da se povuku, jer u suprotnom “neće dobiti podršku Sjedinjenih Američkih država - i tačka”, bio je izričit Bajden, dajući do znanja da Kurdi u Siriji nemaju blanko podršku te zapadne sile.

Foto: sputniknews.com

S druge strane, Si-En-En (CNN) se više bavio analizom turskih političkih i vojnih poteza, nego američkim stavom u odnosu na njih.

“Turska je povremeno granatirala položaje Islamske države u severnoj Siriji, ali njeni poslednji poznati vazdušni udari protiv ID su bili u novembru prošle godine”, piše Si-En-En i objašnjava da su razlozi da se snage ponovo usmere protiv džihadista mnogostruki. Tu se između ostalog pominje i potreba da se podigne moral turske vojske posle puča, ali i ogorčenost zbog nekoliko napada, za koje Turska okrivljuje upravo ID.

Gde je tu Amerika?

Imajući u vidu iznenadno približavanje Erdogana i Putina, piše Si-En-En, Vašington želi da pojača partnerstvo sa Turskom.

Prema rečima vojnog analitičara Aleksandra Radića, komplikovan odnos Ankare i Vašingtona se može svesti na veoma jednostavno pitanje: “Ko i gde baca bombe iz vojne baze Ildžirik?”.

Foto: N1

“Turska je pokazala da svoje članstvo u NATO-u smatra fleksibilnim, tim pre što se na njega poziva po potrebi, kao što je bio slučaj sa obaranjem ruskog aviona”, rekao je za Novu borbu Radić i dodao da se snage Vašingtona i Ankare konstantno odmeravaju, ali Amerika više nema autoritet.

Prema njegovim rečima, prisustvo Turske u Siriji je očigledno, kao i to da ona napada po sopstvenom nahođenju, dok je Amerika u defanzivi.

Amerika je, objašnjava analitičar, kompromitovana pučem u Turskoj, jer je jasno da Erdogan kroz optužbe usmerene na Gulena zapravo indirektno optužuje Ameriku za pokušaj svrgavanja.

“Sada je očigledan pokušaj da se sa Turskom naprave kompromisi i kontroliše šteta, jer je toliko moguće u ovom trenutku. Kurdi su, kao i do sada kolateralna šteta velikih sila”, zaključuje Radić.

Da je Amerika u blagoj defanzivi i statusu kvo, mišljenja je i predsednik “Treće Srbije” Miroslav Parović, koji kaže da se drugo od Vašingtona ne može ni očekivati dok se ne vidi ko će sledeći sedeti u Beloj kući.

“Američka politika je trenutno uslovljena predsedničkim izborima i do njihovih održavanja neće biti radikalnih odluka”, rekao je Parović i dodao da mnogo zavisi od toga da li će pobediti Hilari Klinton ili Donald Tramp.

On kaže da će, ako pobedi Klintonova, biti nastavljena politika “vojnih jastrebova”, dok bi sa dolaskom Trampa američka politika mogla da postane politika povlačenja. Činjenica je, kaže Parović, da se dugo nije desilo da spoljna politika Vašingtona zavisi od toga ko će pobediti na predsedničkim izborima.

Foto: miroslavparovic.rs

“Da postoji realna mogućnost za novu geopolitičku osovinu, koja bi mogla da bude ozbiljan takmac Americi govori činjenica da je zvanična Ankara posle neuspelog puča imala nekoliko ključnih zaokreta. Prvi je sastanak sa Putinom, drugi je sporazum sa Izraelom, a treći najava da bi Turska mogla istupiti iz NATO-a”, zaključuje prvi čovek Treće Srbije.