Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Korzikanski separatisti najavili okončanje vojnih akcija

Foto: wikipedia.org

Korzikanski separatisti najavili okončanje vojnih akcija

Nacionalni oslobodilački front Korzike najavio još u junu 2014. prestanak vojnih akcija, ali su naglasili da to ne znači da će predati oružje

Svet
Izvor: Tanjug

Militantna grupa koja se bori za nezavisnost Korzike od Francuske, najavila je danas da će od oktobra prestatii sa vojnim akcijama.

Nacionalni oslobodilački front Korzike (FLNC) je još u junu 2014. godine objavio da planira da okonča oružane borbe bez ikakvih preduslova.

U saopštenju objavljenom danas, navodi se odluka da FLNC prestaje sa radom 22. oktobra kako bi omogućio ostrvskoj vladi, koju vode nacionalisti, da "mirno ispuni svoj mandat".

- Kraj vojnih operacija ne znači da ćemo predati oružje - kaže se u saopštenju.

FLNC, formirana 1976. i druge frakcije, organizovali su na Korzici stotine napada tokom 40 godina, sa zahtevom da se priznaju "nacionalna prava korzikanskog naroda" uključujući državljanstvo, jezik i kulturu, prenosi AP.

Korzika se nalazi na Mediteranu, a Fracuska je osvojila u 18. veku. Poznata je kao rodno mesto Napoleona Bonapartea. Danas ovo ostrvo ima oko 300.000 građana i važi za jednu od najlepših turističkih destinacija sa idelanom klimom.