Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kosačov: Odgovor na američke sankcije MORA BITI BOLAN

Foto: in4s.net

Kosačov: Odgovor na američke sankcije MORA BITI BOLAN

Rusija treba da pripremi po SAD bolan odgovor na uvedene nove sankcije, izjavio je senator Konstantin Kosačov.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

„Prvo, bez buke. Naša zvanična reakcija treba da bude kad zakon stupi na snagu. Drugo, treba pripremiti takvu reakciju jer ona obavezno mora da usledi. Ne da bude simetrična, već bolna po Amerikance“, napisao je šef Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov na Fejsbuku.

Po njegovim rečima, Rusija treba da gradi odnose sa ostatkom sveta. Između ostalog, treba da razmotri situaciju sa EU, sa kojom može biti uspostavljen kao „minimum privremeni mezalijans“ uzimajući u obzir da sankcije nanose štetu i njenim interesima, prenosi Glas Moskve.

Osim toga, Kosačov je naveo da je usvajanje zakona o novim sankcijama u SAD pokazalo neizbežnost degradacije saradnje.

„Sudeći po jednoobraznom glasanju o paketu sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji u Predstavničkom domu, ne da neće biti samo proboja, već ni normalizacije. Štaviše, dalja degradacija bilateralne saradnje postaje neizbežna, iako se čini da nema više kud“, dodao je on.

Predstavnički dom Kongresa SAD je usvojio sinoć zakon o sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji.

Konkretno, nacrt zakona sadrži stavku koja obavezuje predsednika da sa poslanicima unapred uskladi bilo kakvo ublažavanje ili ukidanje sankcija. Prethodne restriktivne mere su, kao po pravilu, uvođene predsedničkim dekretima i odgovarajućim naredbama Ministarstva finansija SAD.

Kremlj je očekivano saopštio da „krajnje negativno“ ocenjuje nacrt zakona, a EU ga je nazvala „jednostranim akcijama Vašingtona“.