Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kreditni rejting Turske smanjen na nivo "smeća"

YT Printscreen

Kreditni rejting Turske smanjen na nivo "smeća"

Smatramo da nedavno narastanje političke neizvesnosti na domaćoj sceni, a posebno pokušaj vojnog puča, imaju potencijal da značajno negativno utiču na putanju rasta zemlje, navode iz kreditne agencije "Mudis"

Svet
Izvor: Tanjug

Agencija za ocenu suverenog kreditnog rejtinga, Mudis, razmatra moguće smanjenje kreditnog rejtinga Turske, posle pokušaja vojnog puča u toj zemlji minulog vikenda.

Snižavanjem ocene kreditne sposobnosti Turske za jedan stepen sa sadašnjeg nivoa Baa3, rejting te zemlje bi pao na "špekulativni" nivo, odnosno na status "smeća", prenosi agencija Frans pres

"Uprkos tome što se vojni puč izjalovio, Mudis smatra da sama činjenica da je do njega došlo odražava šire političke izazove, zbog čega kreditni rizik ostaje povišen", saopštio je Mudis.

"Smatramo da nedavno narastanje političke neizvesnosti na domaćoj sceni, a posebno pokušaj vojnog puča, imaju potencijal da značajno negativno utiču na putanju rasta zemlje, i taj rizik ćemo oceniti tokom revizije", naveli su iz Mudisa.

Agencija je mišljenja da Turska sprovodi ekonomske reforme sporije nego što se očekivalo i da su izgledi privrednog rasta oslabili, predvidajući da će rast biti 3,0 odsto u ovoj godini u odnosu na 3,5 procenata u 2015.

Zemlja je u velikoj meri zavisna od inostranog finansiranja državnog i privatnog sektora, a takvo oslanjanje "izlaže zemlju opasnosti od naglih promena poverenja investitora".

Agencija Fič, druga od tri vodeće kuće za ocenu kreditnog rejtinga, saopštila je sinoć da je pokušaj puča i surove mere koje je posle njegovog slamanja preduzela vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana "izbacila u prvi plan političke rizike po suvereni kreditni status te zemlje".

"Da li će se to preneti na pritisak na suvereni rejting zavisi od obima u kojem će vladina reakcija produbiti političke podele i oslabiti nezavisnost institucija. To bi moglo da ugrozi koherentnost politike i da poveća rizik da se spoljni finansijski stresovi materijalizuju", navela je ta agencija.

Fičova trenutna ocena turskog suverenog duga je na "BBB-", jedan stepen iznad "špekulativnog". Iz agencije su saopštili da je njihovo sledeće razmatranje rejtinga Turske zakazano za 19. avgust.