Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kremlj ne zna za ruski napad na američku bazu u Siriji

Foto: rt.com

Kremlj ne zna za ruski napad na američku bazu u Siriji

Sekretar za štampu ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov odbio je da komentariše izveštaje zapadnih medija po kojima je Rusija navodno izvela vazdušne napade na bazu u Siriji koju koriste SAD

Svet
Izvor: Tanjug

Peskov je danas kazao novinarima da "Kremlj ne zna ništa o ovom incidentu, tako da nema šta da se komentariše na bazi ovih novinskih izveštaja".

"Ponavljam, pitanje bi trebalo uputiti (ruskom) Ministarstvu odbrane", rekao je Peskov.

AFP prenosi da je američki poslovni list "Volstrit džurnal" objavio danas saznanje da su ruski vojni avioni prošlog meseca bombardovali zabačenu bazu u Siriji koju koriste elitne trupe SAD i Velike Britanije, kao i još jednu lokaciju koja se povezuje sa delovanjem CIA.

Dnevnike je citirao neimenovane američke zvaničnike koji tvrde da su napadi izvedeni 16. juna i 22. jula bili deo pokušaja Moskve da izvrši pritisak na Vašington sa ciljem bliže saradnje na nebu iznad Sirije.

Prema informacijama "Volstrit džurnala", kontingent od 20 pripadnika britanskih specijalnih snaga povukao se iz garnizona koji se nalazi u At Tanfu na oko 16 kilometara od granice sa Jordanom, samo dan pre napada 16. juna.

Po tvrdnji američkih zvaničnika i komandanata sirijskih pobunjenika, baza je gađana klaster municijom.

Prema istim izvorima, oko tri nedelje kasnije, 12. jula, izveden je napad ruskih ratnih aviona na kamp pobunjenika koji koriste članovi porodica boraca koje pomaže CIA, na oko 80 kilometara zapadno od At Tanfa.

Američki vojni i obaveštajni zvaničnici su "Volstrit džurnalu" izjavili da su ovi napadi ojačali unutar Pentagona i CIA protivljenje saradnji sa Rusima.

AFP podseća da je prošle nedelje državni sekretar SAD Džon Keri postigao privremeni sporazum sa ruskom stranom o zajedničkom učestvovanju u napadima na Al Nusru, islamističku organizaciju povezanu s Al Kaidom, u Siriji.

Prema tom sporazumu, Rusija će prestati da izvodi vazdušne napade na pobunjenike koje podržavaju SAD i obuzdati avijaciju sirijske vojske, a Vašington će zauzvrat smanjiti međunarodnu izolaciju Moskve.