Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kremlj: Nema dokaza da je Klintonova pomagala Skolkovo

Foto: pixabay.com

Kremlj: Nema dokaza da je Klintonova pomagala Skolkovo

Kremlj je danas saopštio da nema dokaza da je Hilari Klinton u vreme kada je obavljala dužnost američkog državnog sekretara pomagala rusku vojnu industriju o čemu pišu američki mediji.

Svet
Izvor: Tanjug

"Ako je bilo tako, onda je to veoma dobro. 'Skolkovo' ima širok spektar međunarodnih kontakata. Ako postoje kontakti i sa Sjedinjenim Državama oni su veoma dobrodošli", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da Kremlj, međutim, nema informacije o tome "kakvu podršku je ona pružala, ako je uopšte to činila", prenosi Tass.

"Vol strit žurnal" je objavio da je kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu SAD Hilari Klinton dok je obavljala dužnost državnog sekretara lobirala kod američkih investitora da ulažu u ruski inovacioni centar "Skolkovo", potkopavajući time nacionalnu bezbednost svoje zemlje.

Upravo za vreme Klintonove, Stejt department je pomagao formiranju i razvoju ruske Silikonske doline koja je zajedno sa drugim inovacijama proizvodila motore za supersonične krstareće rakete, tehniku za radiolokaciono posmatranje i transportna sredstava za premeštanje ruskih vazdušno-desantnih snaga, tvrdi autor članka.

"Skolkovo" je trebalo da odigra značajnu ulogu u "resetovanju" odnosa između Moskve i Vašingtona.

Zahvaljujući Hilari Klinton, desetine američkih firmi koje su bile najveći sponzori Fondacije Klinton, investirali su u "Skolkovo" velike sume novca.

Osim toga, 2010. godine Stejt department je pod rukovodstvom Klintonove organizovao posetu velikih američkih investitora Moskvi, nakon koje su između njih i investicionog centra bili potpisani prvi protokoli o razumevanju, naveo je list.

Međutim, "Skolkovo" je uskoro zabrinulo američke vojne eksperte i policiju.

Između ostalog, FBI je došao do zaključka da su istinski motivi ruskih partnera da dobiju pristup poverljivim i tajnim američkim inovacijama, da se upoznaju sa "tehnologijama dvojne namene, koja se koristi u vojne i komercijalne svrhe".

"Hilari Klinton voli da govori o vremenu dok se nalazila na čelu Stejt departmenta kao o periodu pragmatične i "komercijalne diplomatije" koja je služila američkim nacionalnim interesima. Ipak, njeno učešće u projektu "Skolkovo", kao i pre, izaziva ozbiljna pitanja", zaključio je autor članka.