Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kremlj nije obavešten o želji SAD da produži sporazum START

Foto: pixabay.com

Kremlj nije obavešten o želji SAD da produži sporazum START

Kremlj nije dobio obaveštenje od SAD da Baraka Obama želi da produži rok važenja mera za dalje smanjenje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja START.

Svet
Izvor: Sputnjik

„Ne, ništa o tome ne znamo“, rekao je Dmitrij Peskov, odgovaraju na pitanje da li je Moskva dobila bilo kakav predlog od američke strane.

Mediji su ranije objavili o planovima Baraka Obame da predloži Rusiji produženje sporazuma o START-u na još pet godina.

Podsetimo, sporazum START su potpisali predsednici Rusije i SAD 8. aprila 2010. godine u Pragu, a stupio je na snagu nakon ratifikacije Državne dume i Kongresa 5. februara 2011. godine.

On predviđa smanjenje strateških nosača interkontinentalnih balističkih raketa i teških bombardera sa obe strane do 700 jedinica i do 1.500 nuklearnih bojevih glava na njima. Prema podacima, 1. septembra 2015. godine Rusija je imala 526 nosača i 1.628 bojevih glava na njima, naspram američkih 726 strateških nosača i 1.538 nuklearnih bojevih glava.

Zamenik ministara inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov je izjavio da izlazak Rusije iz sporazuma START kao odgovor na raspoređivanje američkog PRO u Evropi nije aktuelan.