Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KRIM će tražiti od Ukrajine kompenzaciju za 20 godina PLJAČKE?

Foto: telegraf.rs

KRIM će tražiti od Ukrajine kompenzaciju za 20 godina PLJAČKE?

Krimske vlasti, kao odgovor na tvrdnje Kijeva o suverenim vodama oko tog poluostrva mogu da podnesu protivtužbu, upozorio je zamenik premijera krimske vlade Ruslan Balbek.

Svet
Izvor: RIA/ NB

"Za štetu kao rezultat dve decenije plјačke od strane ukrajinske vlade, Krim bi veoma lako mogao da podnese protivtužbu, rekao je Balbek reagujući na izjave ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavla Klimkina da će zemlja uskoro pokrenuti pitanje o suverenim pravima u vodama oko Krima.

Naime, ministar spolјnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin rekao je da je Kijev završio konsultacije sa Rusijom i predmet će biti upućen sudu na osnovu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora.

"Krim ima pravo da podnese zahtev za protivtužbu i potražnju kompenzacije za pljačku od Ukrajine. Pljačku koja je izvršena na poluostrvu tokom protekle dve decenije, kada su pod "pokrovitelјstvom" vlasti u Kijevu rasipana krimska zemlјišta, nekretnine, ubiran porez, a u razvoj infrastrukture i privrede regiona nije ništa ulagano", rekao je Balbek.

Krim je ponovo postao ruska regija putem referenduma koji je održan nakon puča u Ukrajini. Za spajanje sa Rusijom je glasalo više od 95% stanovnika poluostrva.