Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KRIM DOBIJA šest novih podmornica i raketne sisteme "Bal" i "Bastion"

Foto: Printscreen

KRIM DOBIJA šest novih podmornica i raketne sisteme "Bal" i "Bastion"

Ruski vojni eksperti ističu da je sada vojska na Krimu spremna da odbije svaku moguću agresiju od strane svakog potencijalnog protivnika.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Generalštab Oružanih snaga Rusije saopštio je da se na Krimu formira samostalna vojna grupacija, koja uključuje postojeću pomorsku bazu, vojni korpus, vazduhoplovnu i protivvazdušnu diviziju.

Osim toga, Crnomorska flota ruske mornarice pojačana je sa šest novih podmornica, tri divizije obalskih raketnih sistema „Bal“ i „Bastion“, a takođe i fregatama „Admiral Grigorovič“ i „Admiral Esen“, koje su naoružane krstarećim raketama „Kalibar“ i koje su svoju efikasnost pokazale u Siriji, navodi Glas Moskve.

Ruski vojni eksperti ističu da je sada vojska na Krimu spremna da odbije svaku moguću agresiju od strane svakog potencijalnog protivnika, bilo da je reč o SAD, NATO-u ili Ukrajini, a da je Rusija u stanju da u potpunosti osigura bezbednost svoje teritorije.

Eksperti smatraju da je stvaranje samostalne vojne grupacije na Krimu, o čemu je govorio načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov, bilo neophodno, a to se objašnjava time što su posle 2014. godine, nakon što je Krim postao deo Rusije, porasle napetosti u akvatoriji Crnog mora.

Nije tajna da su američki generali, a samim tim i čitav NATO, veoma teško podneli povratak Krimskog poluostrva u sastav Rusije i da se nikako ne mire sa tom činjenicom. Zbog toga su izvršili pritisak na Evropu i naterali je da Rusiji nametne sankcije. Ali, osim jačanja ekonomskog pritiska, SAD su delovale i u drugim pravcima.

SAD su u Rumuniji postavile raketni sistem i, pod raznim izgovorima, gomilaju svoje trupe u blizini ruskih granica, povećaju broj vojnih vežbi u Crnom moru, uz učešće novih članica NATO-a.

Sve ovo, smatraju eksperti, zahteva simetrični odgovor i jačanje ruskog vojnog prisustva na Krimskom poluostrvu.