Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Krimski most će moći da izdrži i ZEMLJOTRES JAČINE 9 STEPENI RIHTEROVE SKALE

Foto: kerch-most.ru

Krimski most će moći da izdrži i ZEMLJOTRES JAČINE 9 STEPENI RIHTEROVE SKALE

​Planirano je da se na drumskom delu mosta postavi više od 760 uređaja koji će garantovati stabilnost i tokom snažnih potresa tla.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Na drumskom delu mosta preko Kerčkog moreuza započeto je instaliranje amortizera koji dodatno štite konstrukciju mosta od uticaja pomeranja zemljine kore.

Info centar „Krimski most“ saopštio je da će to tehničko rešenje omogućiti da most izdrži zemljotres jačine do devet stepeni Rihterove skale, prenosi Glas Moskve.

"To je kao sigurnosni pojas u automobilu, ovi amortizeri dozvoljavaju da most “diše", to jest, oni mogu da se kreću glatko. I tokom zemljotresa ti hidraulični uređaji ravnomerno raspoređuju seizmičko opterećenje duž nosača“, rekao je tehnički direktor instituta “Giprostrojmost - Sankt Peterburg" Igor Kolušev.

Planirano je da se na drumskom delu mosta postavi više od 760 takvih uređaja.

Izradi projekta prethodile su detaljne inženjerske studije koje su naučnicima omogućile značajno širenje baze znanja o seizmičkim aktivnostima u Kerčko-Tamanskom regionu.

Most preko Kerčkog moreuza, koji će povezati Krim i Krasnodarski kraj, biće najduži u Rusiji. Njegova dužina će iznositi 19 kilometara.

Planirano je da most za drumski saobraćaj bude otvoren u decembru 2018. godine.