Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
KUNGURSKA LEDENA PEĆINA: Skriveno blago Urala

Foto: vk.com

KUNGURSKA LEDENA PEĆINA: Skriveno blago Urala

U podnožju veličanstvenog Urala, u evropskom delu Rusije, nalazi se jedna od najčudesnijih tvorevina prirode - Kungurska ledena pećina.

Svet
Izvor: glasmoskve.rs

Ovaj jedinstveni geološki spomenik nalazi se u Permskom kraju, na desnoj obali reke Silve, na periferiji grada Kungura u selu Filipovka.

Reč je pećini dugoj 5.600 metara, od čega je 1.500 metara dostupno turistima, piše Glas Moskve.

Kungurska pećina ima oko 70 jezera, a najveće od svih je Veliko jezero sa 1.300 prostornih metara i dubine do 3 metra.

Naučnici su procenili da je Kungurska ledena pećina stara 10-12 hiljada godina.

Lekovita i pravedna

Slojevi leda koji krase zidove, ujedno leče i podmlađuju, kako vekovima staru pećinu, tako i svakoga ko u njoj makar malo boravi.

Naime, u pećini je temperatura uvek blizu nule, što je nepodnošljivo okruženje za razne štetne mikrobe.

Osim toga, vazduh u pećini sadrži veću količinu negativno naelektrisanih jona i ugljen-dioksida, koji na organizam deluju podmlađujuće.

Čarobne dvorane Kungurske pećine

Kungurska pećina se sastoji od ukupno 48 dvorana. Svaka od njih ima svoju priču i jedinstven naziv. Na primer, dvorane „Koralna“ i „Morsko dno“ ukrašava kamena čipka, koju je voda oblikovala tokom 12 hiljada godina. A u „Meteorskoj“ dvorani učiniće vam se da pred sobom vidite ogromne meteore, potonule u podzemlje.

Prelepa podzemna jezera, kojih je u pećini tačno sedamdeset, ostavljaju dubok utisak na posetioce.

U „Titanskoj“ dvorani možete videti Veliko podzemno jezero, u kojem se, kao u ogledalu, vide svodovi pećine, podsećajući na potonuli grad.

Mitovi o tajni Urala

Da biste stigli do „Centralne“ dvorane, morate se popeti klizavim stepenicama od alabastera, koje nose naziv „Damske suze“. Ime su dobile kada je 1914. pećinu posetila nemačka princeza Viktorija fon Batenberg sa ćerkom Luizom. Devojka se na ovom mestu okliznula, pala i zaplakala. Od tada postoji legenda da će devojka koja na ovim stepenicama padne i udari koleno pronaći svog princa.

Fotografije pogledajte OVDE.