Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Kurc: Turska da objasni veze Ankare sa protestima u Austriji

Foto: wirtschaftsblatt.at

Kurc: Turska da objasni veze Ankare sa protestima u Austriji

Imamo dokaze da je poziv na demonstracije u korist Erdogana koje su održane u Beču upućen direktno iz Turske i želimo da uložimo protest zbog toga", istakao je austrijski ministar spoljnih poslova.

Svet
Izvor: Tanjug

Austrija je pozvala na razgovor turskog ambasadora u Beču da objasni povezanost Ankare sa demonstracijama u Austriji u znak podrške predsedniku Tuske Redžepu Tajipu Erdoganu, izjavio je danas šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

On je Radiju ORF rekao da će ambasadoru biti postavljeno pitanje da li su turski zvaničnici ohrabrili hiljade ljudi u Austriji da izađu na ulice proteklih dana u znak podrške Erdoganu posle neuspelog pokušaja puča, prenosi Rojters.

"Želimo da razjasnimo... u kom pravcu će Turska krenuti", rekao je Kurc u intervjuu koji je ORF danas emitovao.

"Kao drugo, imamo dokaze da je poziv na demonstracije u korist Erdogana koje su održane u Beču upućen direktno iz Turske... a to je apsolutno neodrživo i želimo da uložimo protest zbog toga", istakao je austrijski ministar spoljnih poslova.

Erdogan je sinoć proglasio tromesečno vanredno stanje, proširivši oštre mere protiv hiljada pripadnika bezbednosnih snaga i članova osoblja sudstva, civilne službe i akademskih krugova nakon neuspelog pokušaja puča izvedenog u petak uveče, podseća britanska agencija.

Juče je i belgijska vlada pozvala hitno na razgovor turskog ambasadora u Briselu kako bi objasnio komentare ambasade da lokalne vlasti imaju izuzetno bliske odnose sa protivnicima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.